X

Νομοσχέδιο-«σκούπα» με πλειστηριασμούς, ΦΠΑ στην εστίαση και μέτρα είσπραξης

Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων φέρνει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την παράταση στην απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για το 2014.

Ant1news

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών, το οποίο περιλαμβάνει τις διατάξεις για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, την διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τα μέτρα είσπραξης φόρων. Το νομοσχέδιο-«σκούπα» θα εισαχθεί το πρωί της Παρασκευής προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ψηφιστεί το Σάββατο στην Ολομέλεια.

Αναλυτικότερα, αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία οφειλετών, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ.

Ρυθμίζονται, επίσης, ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, προ αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία για πρώτη φορά προβλέπεται νομοθετικά ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, προβλέπεται η παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 του χαμηλού συντελεστή 13%.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (στο πρότυπο της γερμανικής KfW, το οποίο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής, με ευνοϊκούς όρους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Δραγασάκης, ανακοινώνοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι εισάγεται σε τόσο σύντομο χρόνο προς συζήτηση και ψήφιση και ευχήθηκε στους βουλευτές «που θα θελήσουν να το διαβάσουν» καλό ξενύχτι.