X

Στη Βουλή ο φόρος 5 λεπτών στα τσιγάρα αντί των «25 ευρω» για τα νοσήλια

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που επιβάλλει φόρο 5 λεπτών στα τσιγάρα, ως ισοδύναμο για την απόσυρση του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ για τα νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία.

Ant1news



Η απόφαση για την κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης ελήφθη την περασμένη Τρίτη στην συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται κυριολεκτικά στα κάγκελα για το λεγόμενο 25ευρω. Το συγκεκριμένο μέτρο αποσύρθηκε και ως αντιστάθμισμα αποφασίστηκε η αύξηση κατά 5 λεπτά κάθε πακέτου τσιγάρων και καπνού.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις ρυθμίσεις εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο φορέων γενικής κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια (περίπου 45 εκατ. ευρώ) του ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών (περίπου κατά 48 εκατ. ευρώ), με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του έτους.

Από την αύξηση του Ειδικού Φόρου εξαιρούνται τα πουράκια και τα πούρα.