X

Κώδικας δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς τονίζει υπογραμμίζει ότι ο Κώδικας, ο οποίος θα εκπονηθεί σε εφαρμογή νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, θα περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες.

Ant1news

Φιρμάνι για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες ετοιμάζονται να βγάλουν οι τράπεζες και για τον σκοπό αυτό η ΤτΕ θα επεξεργαστεί τον «Κώδικα Δεοντολογίας» για τη στάση που θα πρέπει να τηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα απέναντι στους οφειλέτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς σε έγγραφη απάντησή του υπογραμμίζει ότι ο Κώδικας αυτός που θα εκπονηθεί σε εφαρμογή νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, θα περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες σε ότι αφορά τη στάση που θα πρέπει να κρατούν οι τράπεζες απέναντι στους οφειλέτες, αξιοποιώντας τους ορισμούς του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης». Στόχος είναι η εξεύρεση λύσης αναδιάρθρωσης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής.

Ο «Κώδικας Δεοντολογίας» θα περιλαμβάνει διατάξεις για τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου και δυνατότητας αποπληρωμής, δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα, καθώς και όρους επικοινωνίας της τράπεζας με τους οφειλέτες.