X

Πρωταγωνιστές στη «λίστα Νικολούδη» οι τοπικοί άρχοντες

Δήμαρχοι, γιατροί, διαιτητές ποδοσφαίρου, ακόμη και δημοσιογράφοι περιλαμβάνονται στη λίστα, γνωστή και ως «λίστα Νικολούδη».

Ant1news

Σύμφωνα με την έκθεση που διαβιβάστηκε στη Βουλή τα σκήπτρα στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων για το 2013 κρατούν οι τοπικοί άρχοντες, καθώς εντοπίστηκαν 75 περιπτώσεις δημάρχων και 6 περιπτώσεις περιφερειαρχών.

Ειδικότερα, στη σχετική λίστα της Αρχής για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες υπάρχουν 413 περιπτώσεις υποβολής ψευδούς δήλωσης πόθεν έσχες και συγκεκριμένα 62 γιατροί νοσοκομείων, 48 πρόεδροι ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, 37 πρόεδροι και μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, 18 δημοσιογράφοι, 17 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί, 7 διαιτητές επαγγελματικού αθλητισμού, 7 πρόεδροι και λοιποί ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και άλλοι που ερευνώνται από την Δικαιοσύνη. 

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο επικεφαλής της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης αναφέρει ότι παραλήφθηκαν 36.000 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης με την  επιτροπή να προβαίνει σε στοχευμένους ελέγχους, αξιοποιώντας κάθε πληροφορία.

Επισημαίνεται ακόμη, ότι μέσα στο 2013 εστάλησαν στις αρμόδιες εισαγγελίες 207 υποθέσεις και πως σε όλες τις περιπτώσεις ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Δεσμεύθηκαν 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από αυτές τις υποθέσεις, από τα οποία περίπου 73 εκατ. ευρώ αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νικολούδη η Αρχή αντιμετώπισε «οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα» που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως φαινόμενο «καταλήστευσης τραπεζών εκ των έσω». Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός, ότι «η Μονάδα μετά από επίμονη ιχνηλάτηση και μέσα από διεθνή συνεργασία, πέτυχε τον εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών στο όνομα off-shore εταιριών σε χώρα του εξωτερικού. Στους λογαριασμούς αυτούς κρύβονται χρήματα τα οποία προέρχονταν από δωροληψία κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι μετείχαν στην κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων».