X

Γιατί ζήτησαν την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α. οι ανακρίτριες

Στο έγγραφο που έστειλαν στην Βουλή οι ανακρίτριες αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται για πολιτικό κόμμα, αλλά καθαρά για εγκληματική οργάνωση και δραστηριότητα.

Ant1news


Της Έρρικας Βαλλιάνου

Μπούμερανγκ από τις ίδιες τις ομιλίες τους στη Βουλή αλλά και τους λόγους τους στις τοπικές οργανώσεις ήλθαν για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι κατηγορίες για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου με μεγάλη ακρίβεια έχουν επιλέξει αποσπάσματα από ομιλίες τους και στο έγγραφο που έστειλαν στην Βουλή για άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για πολιτικό κόμμα, όπως απαιτεί το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά καθαρά για εγκληματική οργάνωση και δραστηριότητα «με την οποία σκοπείται η διασάλευση της δημόσιας τάξης με τη διάπραξη ή απλώς την επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων». 

Οι ανακρίτριες που έχουν πάρει καταθέσεις από καθηγητές συνταγματικού και ποινικού δικαίου αλλά και από τον Συνήγορο του Πολίτη αναφέρονται και στον «Εσωτερικό Κώδικα» που ακολουθούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς και στη στρατιωτική ιεραρχία, δομή και εκπαίδευση. 

Περαιτέρω αναφέρουν ότι η συνταγματική επιταγή προστασίας των πολιτικών κομμάτων δεν ισχύει στην περίπτωση της οργάνωσης αυτής η οποία υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος έχει ως επιδίωξη την πραγμάτωση των στόχων της με την χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευσης απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής και εν γένει ανάπτυξης εγκληματικής δραστηριότητας.

Ακόμη εκφράζουν νομική άποψη οι ανακρίτριες και για την ίδρυση του κόμματος της Χρυσής Αυγής αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όσοι άσκησαν το ατομικό δικαίωμα της ίδρυσης και λειτουργίας κόμματος με αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ήδη προβεί σε καταχρηστική άσκηση δικαιώματος (άρθρο 25 &3 του Συντάγματος) επειδή επιδιώκουν σκοπούς διαφορετικούς από την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». 

Οι ανακρίτριες ακόμα επισημαίνουν ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε στη δεκαετία του 80 και μετεξελίχτηκε σε πολιτικό σχηματισμό ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικός – εθνικιστικός, χωρίς όμως να έχει υποβληθεί καταστατικό ή ιδρυτική πράξη πλην του « Εσωτερικού Κώδικα». 

Αξιολόγηση σημαντική κάνουν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και των μηνυμάτων τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αποδεικνύοντας ότι υπήρχε ιεραρχική κινητοποίηση και αλληλοκάλυψη. Όσο για τις καταγραφές του Συνηγόρου του Πολίτη για θύματα ρατσιστικής βίας οι ανακρίτριες τα έχουν αξιοποίηση νομικά και χρονολογικά σε όλες τις υποθέσεις με κατηγορούμενους στελέχη ή μέλη της Χρυσής Αυγής. 

Για την αξιολόγηση  του οπλισμού που βρέθηκε σε βουλευτές και μέλη αναφέρονται στις σχετικές εκθέσεις της αστυνομίας σημειώνοντας την ροπή των μελών της οργάνωσης προς την οπλοκατοχή αλλά και την χρήση όπλων.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη είναι παντελώς ανεξάρτητη. Δεν επηρεάζεται από κανέναν. Οι δε ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές που έχουν επιφορτιστεί με τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν διαπράξει τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ενεργούν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία και ψυχραιμία».

Ωστόσο, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες, γελοίες και υπαγορευμένες από την ανθελληνική κυβέρνηση» τις νέες διώξεις εναντίον της των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.