X

Ιστορίες μεταναστών στην Ελλάδα που συγκίνησαν τους βουλευτές

Συγκλονιστικές ιστορίες για τις δυσκολίες της ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα, μετέφερε στη Βουλή η εκπρόσωπος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών Λορέτα Μακόλι

Ant1news

 

Η Λορέτα Μακόλι αφηγήθηκε ιστορίες μεταναστών στην Ελλάδα συγκινώντας τους βουλευτές της επιτροπής που συζητά τον μεταναστευτικό κώδικα και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο.

«Σαν μάνα πονάω, έχω 20 χρόνια να δω το παιδί μου, εγώ εδώ να δουλεύω και αυτό  στην Αφρική από τότε που γεννήθηκε γιατί δεν μπορώ να του βγάλω άδεια παραμονής και να το φέρω στην Ελλάδα, μόνο κάποια μάνα εδώ μέσα, μπορεί να με καταλάβει», είπε η Λορέτα Μακόλι και αναφέρθηκε στην περίπτωση μιας άλλης γυναίκας που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα: «Ξέρω μια μάνα, έχει στο νοσοκομείο το παιδί της με βαριά ασθένεια, πρέπει να κάνει εγχείρηση το παιδί, πρέπει η μάνα να υπογράψει, δεν πάει να υπογράψει γιατί φοβάται, δεν έχει άδεια παραμονής, ξέρω μια άλλη μάνα που αρρώστησε βαριά το παιδί της και πρέπει να πάει στο εξωτερικό, δεν μπορεί να πάει λόγω του ότι δεν έχει άδεια παραμονής». 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λεωνίδα Γρηγοράκου που δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσει τις περιπτώσεις που ανέφερε η Λορέτα Μακόλι, αλλά και όλες τις προτάσεις που κατέθεσαν κόμματα και φορείς. 

 «Άκουσα όλους τους εκπροσώπους  μεταναστών, πρέπει να καταλάβουν ότι με μεγάλη ευαισθησία τους ακούμε, άκουσα τη Λορέτα, τα ακούσαμε με μεγάλη προσοχή αυτά που μας είπε» και απευθυνόμενος προσωπικά στη Λορέτα Μακόλι, της είπε: «Να ξέρεις Λορέτα και όλοι σας, ότι η ένταξη των μεταναστών είναι προτεραιότητα μας, θα τα πούμε ιδιαιτέρως, υπάρχει η ελληνική πολιτεία και αντιδρά πολύ ευαίσθητα σε αυτά τα θέματα». 

Πρόσθεσε ότι θα της δώσει τα προσωπικά τους τηλέφωνα, και το δικό του και των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και θα έχουν επαφή. «Θα επικοινωνούμε σε προσωπικό επίπεδο, το λέω αυτό γιατί πέρα από υπουργός είμαι και γιατρός και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία», της είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση κατέθεση στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, το νέο μεταναστευτικό κώδικα, με το νόμο για την ιθαγένεια να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη, όπως όλα δείχνουν, στα συρτάρια.

Εν τω μεταξύ, χθες δεκάδες χιλιάδες έγγραφα μεταναστών έκαναν "φτερά" από δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως της περιφέρεια. το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, υπογραμμίζοντας ότι προβληματίζει την κυβέρνηση.