X

Αμφισβητεί ο Βενιζέλος το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Υπό αμφισβήτηση θέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το πόρισμα που συνέταξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ant1news


Εάν υιοθετηθούν οι θέσεις που προτείνονται στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν θα είναι επιτυχής η κατάληξη στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της βουλής.

«Η ελληνική δημοκρατία δεν πρέπει να ακολουθήσει  τη δικονομική οδό που προτείνει το πόρισμα του ΓΛΚ, διότι η άποψή μου είναι ότι δεν θα είναι επιτυχής», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να συνέλθει σε ολομέλεια για να τοποθετηθεί επί του πορίσματος και να συνεργαστεί με την ΤτΕ και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και δικονομικό και το αρμόδιο όργανο πρέπει να ενημερώσει εάν οι αξιώσεις είναι ενεργείς και εάν ορίζονται. Χαρακτήρισε, δε, ιδιαίτερα σημαντική την κίνηση της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα λύτρα που κατέβαλε στο Γ’  Ράιχ την περίοδο 1942-43, πριν αρχίσει η μεταφορά των 50.000 Εβραίων της συμπρωτεύουσας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.