X

Αντίστροφη μέτρηση για τη «μάχη» του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας κι αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής.

Ant1news

 

Με τον πρωθυπουργό να δίνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή και με τις αντιδράσεις των βουλευτών για το γάλα να αμβλύνονται, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κοινοβουλευτική μάχη για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Λίγες ώρες πριν κατατεθεί το νομοθέτημα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τι σηματοδοτεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την πορεία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και επικαλέστηκε την υπευθυνότητα των βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την παρουσίαση συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του γάλακτος, που είχε αναδειχθεί σε μείζον θέμα τις τελευταίες ημέρες.

Το πολυνομοσχέδιο, που έχει ήδη διανεμηθεί στους βουλευτές των κομμάτων, αποτελείται από τρία άρθρα, που περιλαμβάνουν, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα, τις φορολογικές ρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, τα άρθρα περιλαμβάνουν επίμαχες διατάξεις περί άρσης εμποδίων στον ανταγωνισμό στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων - ρυθμίσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, περί διαθεσιμότητας, περί άρσης περιορισμών στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατανομής του κοινωνικού μερίσματος, ΤΑΙΠΕΔ, αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ρυθμίσεων που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού, φορολογικών κ.α.

Ένα από τα άρθρα αφορά και την καταβολή κοινωνικού μερίσματος και αναφέρει ότι διατίθεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ποσό 450.000.000 ευρώ προς στήριξη πολιτών/οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τι αναφέρεται για το κοινωνικό μέρισμα

Όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, αυτό θα είναι αφορολόγητο, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα κατάσχεται ούτε θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή. Αν καταβάλλεται σύνταξη εκ μεταβιβάσεως σε περισσότερους δικαιούχους, το ποσό του μερίσματος επιμερίζεται ανάλογα.

Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου και η καταβολή μπορεί να διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

Για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

-Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 - 500 ευρώ.

-Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.

-Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

-Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Η  ΔΗΜΑΡ  θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την τρόικα, όπως ξεκαθάρισε από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης. «Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το Πολυνομοσχέδιο διότι είναι έμπλεο, εμφορείται από υποχωρήσεις και από μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με τις δημοκρατικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις , αλλά ούτε με όλα εκείνα τα οποία χρειάζεται ο τόπος» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουβέλης.

«Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας ότι οι νέες ρυθμίσεις φανερώνουν και πάλι την εμμονή του Υπουργείου Ανάπτυξης σε ένα θέμα που ουσιαστικά δεν έκλεισε ποτέ, αυτό της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ και σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι τέτοιες αλλαγές μεγάλου βεληνεκούς, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της αγοράς, δεν μπορούν να γίνουν ερήμην των επίσημων φορέων του εμπορίου και απαιτείται πρώτα εξαντλητικός διάλογος και προσεκτικός σχεδιασμός τόσο με την ΕΣΕΕ, όσο και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους που θα  πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην λειτουργία της αγοράς».