X

Από… «40 κύματα» πέρασε το πολυνομοσχέδιο

Ηχηρές διαφοροποιήσεις. Διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης. Σκληρή δήλωση Βενιζέλου για το «όχι» του Παπανδρέου στο 2ο άρθρο.

Ant1news

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, τελικά, το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι διαφοροποιήσεις από Νικήτα Κακλαμάνη, Γιώργο Παπανδρέου και Απόστολο Κακλαμάνη.

Το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ψηφίστηκε με 152 «ναι». Κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» ένας.

Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου.

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο Νικήτας Κακλαμάνης διεγράφη από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του, άφησε σαφείς αιχμές για τις διαφοροποιήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη.

Νωρίτερα, τα όσα συνέβησαν στη Βουλή δεν είχαν προηγούμενο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας να σταματήσει η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός της ΔΗΜΑΡ, τάσσονταν, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επισήμανε ότι ο κανονισμός προβλέπει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής, με όμοιο περιεχόμενο, σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών, όμως επισήμανε ότι αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει είναι η Ολομέλεια της Βουλής.

Τελικά μετά από αρκετή ώρα η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από τη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει νέα πρόταση μομφής αυτή τη φορά κατά του προέδρου του Σώματος, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, η οποία αναμένεται να συζητηθεί σήμερα.

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ξεκίνησε εκ νέου και τελικά υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα καλά ήρθαν και έρχονται για την ελληνική οικονομία θέλουν να βυθίσουν την Ελλάδα στην ακυβερνησία. Δεν θα τους το επιτρέψουμε . Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα παιδιά και τον ελληνικό λαό. Με μεγάλη δύναμη προχωράμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.