X

«Μαχαίρι» στα προνόμια των υπόδικων Χρυσαυγιτών βουλευτών

Τέλος στα προνόμια των υπόδικων και προφυλακισμένων χρυσαυγιτών βάζει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, κόβοντας τους ατέλειες, αυτοκίνητο και άλλα επιδόματα που δικαιούνται ως βουλευτές.

Ant1news



Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Χαράλαμπου Αθανασίου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή κι ενώ η Ολομέλεια είχε διακόψει τις εργασίες της ενόψει της έναρξης των θερινών τμημάτων, όσοι βουλευτές έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργήματα ή σειρά πλημμελημάτων θα στερούνται προσωρινά αυτοκίνητα, τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, επίδομα οργάνωσης γραφείου, εισιτήρια κλπ.

Εάν δε, υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη για τα αδικήματα για τα οποία βαρύνονται, τα προνόμια αυτά θα κόβονται οριστικά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του επίμαχου άρθρου 38 του νομοσχεδίου "ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις" η άσκηση του λειτουργήματος του βουλευτή συνδέεται με την παροχή ορισμένων προνομίων και ατελειών. Η τέλεση όμως από το βουλευτή των αναφερομένων στην προτεινόμενη διάταξη ατιμωτικών αξιόποινων πράξεων αναιρεί τη δικαιολογητική βάση των ανωτέρω παροχών και ως εκ τούτου, η αμετάκλητη παραπομπή του για οποιαδήποτε από τις ως άνω πράξεις δικαιολογεί την αναστολή χορήγησης των ατελειών και προνομίων αυτών, η δε αμετάκλητη καταδίκη του για τα ίδια εγκλήματα δικαιολογεί την οριστική αποστέρησή τους. Προβλέπεται εξάλλου ότι η τέλεση των ίδιων αξιόποινων πράξεων συνιστά κώλυμα διορισμού και άλλου άμεσου οργάνου της πολιτείας και ειδικότερα δικαστικού λειτουργού.

"Η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή εν ενεργεία στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου για οποιοδήποτε κακούργημα και για τα πλημμελήματα της κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης κοινής ή στην υπηρεσία, εκβίασης, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, ψευδούς βεβαίωσης, ψευδορκίας και ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, παραπλάνησης σε ψευδορκία, ψευδούς καταμήνυσης, απιστίας δικηγόρου, απιστίας περί την υπηρεσία, δωροδοκίας, καταπίεσης, παράβασης καθήκοντος, συκοφαντικής δυσφήμησης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγής εγγράφου, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, του εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών, επιφέρει αυτοδικαίως την αναστολή των συνδεόμενων αμέσως με τη βουλευτική ιδιότητα ατελειών και προνομίων. Η αμετάκλητη καταδίκη αυτού για τα ίδια εγκλήματα συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων αυτών", αναφέρει η ρύθμιση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίμαχη διάταξη εκτός από τους χρυσαυγίτες, αφορά και περιπτώσεις σαν αυτή του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη που "πιάστηκε" να κυκλοφορεί ανασφάλιστο τζιπ μεγάλου κυβισμού με πλαστές πινακίδες.