X

Μεϊμαράκης: «Τραβηγμένη» η διάταξη για το μαχαίρι στα προνόμια βουλευτών

Διάσταση απόψεων Μεϊμαράκη – Αθανασίου για τη διάταξη που κόβει μαχαίρι τα προνόμια βουλευτών που παραπέμπονται στο δικαστήριο για κακουργήματα ή και πλημμελήματα.

Ant1news



Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επιφυλάξεις για τη ρύθμιση αυτή, καθώς παρουσιάζει –όπως είπε- λειτουργικά προβλήματα, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και ότι δεν είναι καταχρηστική και συνέστησε προσοχή.

Κατά την άποψή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η διάταξη του Χαράλαμπου Αθανασίου είναι τραβηγμένη - «too much» σχολίασε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε που θα βρεθούν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Βουλής αν για παράδειγμα μετά από 2-2,5 χρόνια ο βουλευτής αθωωθεί και πρέπει να του καταβληθούν αναδρομικά όσα του αφαιρέθηκαν.

Είναι εισήγηση της κυβέρνησης και είναι υπό συζήτηση, είπε και πρόσθεσε πως έχει ατέλειες η ρύθμιση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η άποψη του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει τα δικά της επιχειρήματα. Επεσήμανε ότι για να εφαρμοστεί πρέπει να περάσει η αλλαγή και στον Κανονισμό της Βουλής στην Ολομέλεια και όχι σε Θερινό Τμήμα και έστειλε το μήνυμα πως το Κοινοβούλιο ρυθμίζει τα του οίκου του.

Όπως είπε, δεν πιστεύει ότι υπάρχει καμία αντίρρηση ότι αυτό είναι interna corporis, θέματα, δηλαδή, που μόνη η Βουλή τα ρυθμίζει. Είναι κάτι, σημείωσε με νόημα, που παρουσιάζεται πρώτη φορά και πάγια θέση του είναι ότι δεν μπορεί να νομοθετεί η κυβέρνηση με βάση το τι παρουσιάζεται, καθώς πρέπει αυτά όλα να τα προσέχουμε.

«Η διάταξη αυτή δεν έχει τελική μορφή, αφού θα τύχει επεξεργασίας τόσο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όσο και στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής. Κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των κυρίων βουλευτών, προκειμένου να λάβει η διάταξη την τελική της μορφή, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου.