X

Μάχη στη Βουλή για την τροπολογία για τις ανεξάρτητες αρχές

Νέα μάχη προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία που παρατείνει για έξι μήνες τη θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών.

Ant1news

Η ασυμφωνία των κομμάτων να επιλέξουν τα νέα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, καθώς απαιτείται η πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων, άναψε τα αίματα στη βουλή, στη συζήτηση της τροπολογίας που επιχειρεί να δώσει προσωρινή λύση στο αδιέξοδο, παρατείνοντας για 6 μήνες τη θητεία των υφιστάμενων μελών.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρατέθηκαν σε υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει την αξιωματική αντιπολίτευση ως υπεύθυνη για το "μπλόκο" και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να μιλά για εσωτερικό πρόβλημα της συγκυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης του ξεκαθάρισε ότι δεν δέχονται να βρεθεί οποιαδήποτε λύση κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στα κόμματα για εξεύρεση λύσης. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αλλάξει η σχετική διάταξη που προβλέπει την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων για τον ορισμό των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών. Η αντικατάσταση της από άλλη διάταξη που θα προβλέπει μειωμένη πλειοψηφία, θα είναι οπισθοδρόμηση -τόνισε-  για τη δημοκρατία.

Παραλήρημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, φωτογράφισε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη που είχε διατυπώσει ενστάσεις για την επιλογή του πρώην εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πάντως, ότι το κόμμα του είναι  υπέρ της ταχύτερης λύσης ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Με την τροπολογία που ψηφίστηκε, παρατείνεται για 6 μήνες η θητεία των υφιστάμενων μελών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ),  της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών (ΑΔΑΕ), του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και του Συνηγόρου του Πολίτη, όχι όμως και του ΑΣΕΠ.