X

Απέρριψε τα περί ξεπουλήματος της ΔΕΗ ο Γιάννης Μανιάτης

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής η «μικρή ΔΕΗ». Αύριο η ψήφιση στα άρθρα και Τρίτη-Τετάρτη εισάγεται για συζήτηση για στο Α΄ Θερινό Τμήμα.

Ant1news



Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στην ίδια τη ΔΕΗ για να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της επάρκεια και να προχωρήσουν τα επενδυτικά της προγράμματα, έδωσε στη Βουλή ο Γιάννης Μανιάτης.

Απαντώντας σε ένα προς τα ένα τα ερωτήματα που ακούγονται στις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός ΠΕΚΑ μίλησε για μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση που στόχο έχει την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών. Υπογράμμισε ότι δεν θα θιγούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο που αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης και όχι της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη μικρή ΔΕΗ, όπως και των υπολοίπων εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Απέρριψε κατηγορηματικά  ότι ξεπουλιέται το πιο παραγωγικό κομμάτι της επιχείρησης, λέγοντας ότι «αυτό που θα δοθεί στη μικρή ΔΕΗ είναι το 30% και δεν είναι ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο προσοδοφόρο» και πως απολύτως διασφαλισμένα είναι και τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών, ενώ οι απασχολούμενοι στις τοπικές μονάδες θα έχουν προτεραιότητα λόγω εντοπιότητας κατά τη διαδικασία των προσλήψεων.

Ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε το περίγραμμα των τροποποιήσεων επί του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ που μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργού ΠΕΚΑ, οι αλλαγές αφορούν σε θέματα που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών, τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού στις περιπτώσεις φραγμάτων, τα δικαιώματα άρδευσης, ύδρευσης, οικολογικής ισορροπία, περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις . Αφορούν επίσης, θέματα που έχουν να κάνουν με τις απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις και πώς όλα αυτά μεταφέρονται στην διάδοχη κατάσταση, ώστε να καταστεί σαφές πως οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ μεταφέρονται και στη νέα εταιρία.

Στις προτάσεις του υπουργείου ΠΕΚΑ περιλαμβάνεται ρητά η υποχρέωση του αγοραστή της μικρής ΔΕΗ να διασφαλίσει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των  εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρία, ενώ η όποια τιμή προκύψει, θα πρέπει να είναι πάνω απ τη λογιστική αξία της μικρής ΔΕΗ, συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει ζημία επιχείρησης αφού μεγιστοποιούνται τα έσοδα από την πώληση.

Στην συνεδρίαση όπου έχουν κληθεί να καταθέσουν τις θέσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Σταμάτης  Ρέλιας μίλησε για νομοσχέδιο που ακρωτηριάζει την επιχείρηση και ανέφερε πως στην περίπτωση της μικρής ΔΕΗ δεν υπάρχουν επενδυτές, αλλά η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, χωρίς όφελος για την κοινωνία και τους έλληνες καταναλωτές.  Την απόσυρση του επιζήμιου νομοσχεδίου, ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. «Θα επιχειρήσουμε να μπούμε στη λογική που επικαλείται η κυβέρνηση και θα αποδείξουμε ότι όχι μόνο δεν ισχύουν διάφοροι νεολογισμοί που ακούγονται, αλλά εγκαθίσταται μία ιδιότυπη ολιγαρχία», είπε.

«Το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αποσυρθεί», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ ο Γιώργος Καββαθάς εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι η κατάτμηση της ΔΕΗ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει.

«Για νομοθετικά πειράματα που εξυπηρετούν τη ντόπια και ξένη κερδοσκοπία», μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου διπλωματούχων μηχανικών της ΔΕΗ Γρηγόρης Μπαρμπαγιάννης, ενώ κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος από τη ΓΣΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό. «Όσοι λησμονούν τις εποχές του λύχνου μπορούν μόνοι τους να εξασκήσουν τις κατασκηνωτικές τους επιδιώξεις», είπε καρφώνοντας τον βουλευτή της ΝΔ Μ. Ταμήλο για τις δηλώσεις του.

Τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων αμφισβήτησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβάλας.

Ο μόνος που εκφράστηκε θετικά για το νομοσχέδιο ήταν ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νικόλαος Βασιλάκος, ενώ την αντίθεσή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου εξέφρασε ο Γιώργος Λώλος που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλιώς -όπως είπε- «να μεριμνήσετε να φύγουν από το χαρτοφυλάκιο όλα τα ορυχεία, να μην σπαταλάμε τον ορυκτό πλούτο». Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης από την Ένωση Τεχνικών της ΔΕΗ.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αύριο Παρασκευή συζητείται επί των άρθρων. Η συζήτηση του στο Αʼ Θερινό Τμήμα της Βουλής ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί.