X

Σε ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το νομοσχέδιο για τις φυλακές

Σε ονομαστική ψηφοφορία τίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ στο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ant1news

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου να τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη ζωή υπαλλήλων και κρατουμένων των καταστημάτων κράτησης θεσμοθετώντας καταστήματα κράτησης Γ' τύπου (φυλακές υψίστης ασφαλείας) όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την αντιπολίτευση να εγείρει έντονες αντιδράσεις, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζεται και σήμερα στο Α' Θερινό Τμήμα και τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Βουλής που έγινε για τη συζήτηση του νομοσχεδίου τα πνεύματα δεν ήταν ιδιαιτέρως ήσυχα. Αφενός η παρουσία των γονιών των προφυλακισμένων για τη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς, «σκόρπισε»  στα θεωρεία κλίμα για το ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ήταν προσκεκλημένοι, αφετέρου ο καβγάς μεταξύ της κ. Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου της Βουλής φούντωσε τόσο που ο δεύτερος ζήτησε να της κλείσουν τα μικρόφωνα μειδιώντας παράλληλά προς τη βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπιζόμενος το νομοθέτημα τόνισε ότι πέρα από τη διόγκωση των χρονίων προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος, ζήσαμε και τη διόγκωση περιστατικών τυφλής ανθρωποκτόνου βίας κατά προσωπικού και κρατουμένων, είδαμε πολλά περιστατικά βίας κρατουμένων κατά φυλάκων με τη χρήση μαχαιριών, με αποκορύφωμα το βίαιο θάνατο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο, απόπειρες απόδρασης με ελικόπτερο, ομηρίες φυλάκων με τη χρήση όπλων που είχαν εισαχθεί σε φυλακή, θανάτους κρατουμένων από επιθέσεις συγκρατουμένων τους, αλλά και καταδρομική επίθεση σε κατάστημα κράτησης με σκοπό την απελευθέρωση κρατουμένων και πολλούς τραυματισμούς υπαλλήλων από πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζεται και ο θάνατος ύστερα από δολοφονική επίθεση κρατουμένου, κάτι το οποίο εξετάζεται. Όπως - εν παρενθέσει - γνωστοποίησε, με αφορμή την περίπτωση στο Μαλανδρίνο μελετάται μία νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να υπάρχει κρατική υποστήριξη στις οικογένειες όσων πέφτουν στο καθήκον.