X

Πέρασε το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ

Με 51 ψήφους υπέρ έναντι 46 κατά υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ant1news



«Παρών» στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, που είχε διαφωνήσει με την πώληση της μικρής ΔΕΗ.

«Κώλυμα» δήλωσε από πλευράς του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, αν και εθεάθη νωρίτερα στη Βουλή, και αντικαταστάθηκε από την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η τελευταία όμως έφτασε με καθυστέρηση στη Βουλή, αφού ειδοποιήθηκε τελευταία στιγμή, και στη θέση της ψήφισε τελικά ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος.



Νωρίτερα, κορυφώθηκε η κόντρα του Μεγάρου Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Να τερματίσει το κοντέρ της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ και να συγκαλέσει άμεσα την Ολομέλεια για να συζητήσει το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Πιστεύετε ότι εμείς του ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι, θεωρώντας αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα;», διερωτήθηκε και υποστήριξε ότι κάποια «τζιμάνια» του πρωθυπουργού που μιλούν για «αριστερή παρένθεση» εξυφαίνουν σχέδιο ξεπουλήματος της χώρας, ώστε να χάσει η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς κάθε κρίσιμο εργαλείο για την ανασυγκρότηση της χώρας.

«Δεν έχετε καταλάβει με ποιους έχετε να κάνετε, δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, ούτε εσείς, ούτε αυτοί δεν έχετε καταλάβει ότι εμείς δεν είμαστε διψασμένοι για εξουσία, αλλά θέλουμε την εξουσία για να βάλουμε τέλος στην κλεπτοκρατία, τα ντόπια και ξένα συμφέροντα», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει αποικία.

Αναφερόμενος στην πρόταση για δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται, κάνοντας λόγο για εκτεταμένο κυβερνητικό black-out και για αυτό –όπως είπε- δεν γίνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια. «Κινείστε στα σκοτάδια και σας καλούμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο πριν είναι αργά, δεν δικαιούστε να παίρνετε τόσο κρίσιμες αποφάσεις εν κρυπτώ», είπε και ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση αρνείται τη συζήτηση γιατί φοβάται ότι θα έχει εσωκομματικά προβλήματα.

«Το Προεδρείο της Βουλής είπε τα αυτονόητα, οι βουλευτές που συμφωνούν με το δημοψήφισμα είναι πολλοί περισσότεροι από 120, αλλά δεν φοβάστε το δημοψήφισμα, αλλά την Ολομέλεια, ότι δικοί σας βουλευτές θα βρεθούν απέναντι σας, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά όποιος φοβάται τη Βουλή, το λαό και τη δημοκρατία, δεν μπορεί να πάει μακριά πάει, αλλά οι μέρες του φόβου τελείωσαν και ευτυχώς δεν θα είναι πολλές οι μέρες του φόβου σας, σύντομα θα σας απαλλάξει ο λαός», είπε.

Απέρριψε τις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, που ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν φοβούνται. Απέφυγε να απαντήσει στις προκλήσεις Τσίπρα για το δημοψήφισμα, αφού έχει τοποθετηθεί –όπως είπε- κεντρικά η κυβέρνηση και τόνισε: «Οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν βαθιά πεποίθηση πως αυτό που κάνουμε είναι να ανταποκρινόμαστε στο πατριωτικό μας καθήκον για να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από το αδιέξοδο».



Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ακόμη την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να «αγγίξει» το ιερό δικαίωμα της απεργίας.

«Αυτό που επιθυμεί η τρόικα και το οποίο εκτελεί η κυβέρνηση είναι να μην έχει η χώρα ενεργειακή επάρκεια», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε νόθο το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως με την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αθωώνεται όλη η πορεία μέχρι τώρα και νομιμοποιείται ότι έρχεται μετά. «Αν το δεχθούμε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ από το 1990 έως σήμερα», είπε η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταγραφεί ως ηγέτης και εναλλακτική λύση για το λαό ενώ δεν είναι.

Απόλυτα ικανοποιημένος από το τελικό κείμενο που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, λέγοντας ότι το αρχικό κείμενο, με το οποίο ο ίδιος είχε αντιδράσει έντονα, δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό.

Προηγουμένως, ο Θανάσης Παφίλης αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα έδωσε τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν, λέγοντας ότι θα αφορά στην ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ενέργειας και την ακύρωση και του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ. Εκτίμησε ωστόσο, ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς –όπως είπε- συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών και «όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές».