X

Το δημοψήφισμα βραχυκυκλώνει κυβέρνηση και κόμματα

Το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ ψηφίστηκε αλλά δεν μπορεί να γίνει νόμος του κράτους αν δεν κλείσει η εκκρεμότητα με το δημοψήφισμα.

Ant1news

Στις προτάσεις ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ και στις αποφάσεις της Ολομέλειας βρίσκεται το κλειδί για να απορρίψει την άθροιση των υπογραφών η κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις κατατεθούν οι προτάσεις των δυο κομμάτων θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, για να αποφασίσει εάν συγκεντρώνονται περισσότερες από 120 υπογραφές.

Με δεδομένο ότι σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση θεωρεί πως πρέπει να αθροιστούν και λόγω της διαφωνίας που καταγράφεται, Σαμαράς και Βενιζέλος φέρονται να έχουν συμφωνήσει ότι θα αποφασίσει το πρώτο θερινό, αύριο εάν θα αθροιστούν όλες οι προτάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και γνωμοδότησης του Επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.

Εκκρεμούν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, που αναμένεται να κατατεθούν την Πέμπτη, με τις πληροφορίες από τον Περισσό να αναφέρουν ότι στο κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί αύριο θα υπενθυμίζεται ότι ζητείται δημοψήφισμα για όλους τους ψηφισμένους νόμους που αφορούν την απελευθέρωση ενέργειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ερώτημα ενδέχεται να είναι το ίδιο. Πηγές από τη ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι το σκεπτικό θα είναι μεν διαφοροποιημένο, αλλά το ερώτημα ταυτόσημο.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «έκλεψαν» την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την πώληση της μικρής ΔΕΗ, την δική τους πρόταση για την διενέργεια δημοψηφίσματος. Αν και είχαν αφήσει να εννοηθεί πως θα στήριζαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, αυτό τελικά δεν έγινε και υπάλληλος των ΑΝΕΛ βρισκόταν στο πρωτόκολλο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, ώστε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να την καταθέσουν.

Όλες οι προτάσεις έχουν το ίδιο ερώτημα και έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν ότι μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές, που φθάνουν τις 99, χωρίς τις υπογραφές και των 16 βουλευτών –ακόμη και των προφυλακισμένων- της Χρυσής Αυγής.

Μαζί με αυτές, οι υπογραφές στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι αυτή την ώρα ανέρχονται σε 115, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71 βουλευτές, οι ΑΝΕΛ 13 και μαζί με το Νίκο Νικολόπουλο που συνυπογράφει 14, η Χρυσή Αυγή 16, ενώ υπάρχει και η πρόταση των 14 ανεξάρτητων βουλευτών.

Όλες οι προτάσεις ζητούν την διενέργεια δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε οι υπογραφές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ξεπερνούν τις 120.