X

Κατατέθηκε η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. με την υπογραφή 11 βουλευτών

Κατατίθεται με την υπογραφή του Σπύρου Λυκούδη που αρνιόταν να μετατραπεί η ΔΗΜΑΡ σε δορυφόρο του ΣΥΡΙΖΑ, η ξεχωριστή πρόταση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της μικρής ΔΕΗ.

Ant1news

Επικαλούμενος λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης, ο Σπύρος Λυκούδης με δήλωση του εξηγεί ότι προσυπογράφει την πρόταση, εκτιμά ωστόσο, πως επειδή «το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, η άποψη της ΔΗΜΑΡ πολύπλευρη, τέτοια που δεν νομίζω ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό». Είναι εξαιρετικά δύσκολο σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ επίσης, να αποφανθεί σε τόσο σύνθετο θέμα ο πολίτης με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα.

«Παραταύτα, επειδή η ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποτρέπει την εικόνα δορυφορικής σχέσης του κόμματος ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προσυπογράφω την πρόταση», καταλήγει.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου την πρόταση υπογράφουν 11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και όχι ο Γρηγόρης  Ψαριανός που διαφώνησε από την πρώτη στιγμή.

Η πρόταση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ. ΑΡ. Δημήτρης Αναγνωστάκης στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμάράκη:

Κύριε Πρόεδρε,

H Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση «Μικρής ΔΕΗ». Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών –ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της «Μικρής ΔΕΗ».

Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Την πρόταση υπέγραψαν οι βουλευτές:

Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Νίκος Τσούκαλης, Σπύρος Λυκούδης, Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας  και Ασημίνα Ξυροτύρη