X

Αμφίρροπο το «μέλλον» του δημοψηφίσματος

Αύριο αποφασίζει το θερινό τμήμα της βουλής τι ακριβώς θα γίνει με τις προτάσεις που κατατέθηκαν για δημοψήφισμα.

Ant1news

Αυτή την απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συνεδρίαζε για περίπου δύο ώρες.

Με τις επτά προτάσεις να έχουν ήδη κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και το συνολικό αριθμό των βουλευτών που το ζητούν να φτάνει στους 127, το  «φρένο» στη διεξαγωγή, ακόμα και της συζήτησης, της πρότασης βάζουν οι διαφορές στη διατύπωση των προτάσεων.

Μέχρι τώρα προτάσεις έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ. ΑΡ. Ανεξάρτητοι Βουλευτές, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Βύρωνας Πολύδωρα, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Οι υπογραφές μαζί με αυτές του ΚΚΕ και της ΧΑ ανέρχονται τις 139. Αν αφαιρέσουμε τις 16 της ΧΑ επειδή κάποια κόμματα -συγκεκριμένα η ΔΗΜΑΡ- δεν θέλει να προσμετρηθούν οι υπογραφές της με αυτές του νεοναζιστικού μορφώματος και αν αφαιρέσουμε και τις 12 του ΚΚΕ, καθώς το αίτημα είναι διαφορετικό, οι υπογραφές φθάνουν τις 111.

Το ΚΚΕ όπως αναμενόταν και όπως είπε χθες στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, ζητά την κατάργηση όλων των νόμων από το 1990 και του χθεσινού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να αποσύρουν τις υπογραφές τους, σε περίπτωση που η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσει ότι δεν συναθροίζονται στις 120 απαιτούμενες υπογραφές και αυτές των βουλευτών του ΚΚΕ. Όπως τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν ούτε πολιτικά ούτε αθροιστικά να υπολογιστούν οι υπογραφές τους με των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, αν η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσει ότι δεν θα συναθροιστούν στις υπογραφές και οι ψήφοι του ΚΚΕ τότε θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος για να πάρουν την τελική τους απόφαση.

Ωστόσο, η Δημοκρατική Αριστερά μοιάζει με καζάνι που βράζει μετά την ανεξαρτητοποίησης της Κατερίνας Μάρκου, τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Γρηγόρη Ψαριανού, καθώς και την παραίτηση του Ανδρέα Παπαδόπουλου από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Δραγασάκης  πάντως, από του βήματος ενοποίησε όλες τις προτάσεις πλην εκείνης του ΚΚΕ που υπογράφουν οι 12 βουλευτές του.

Δείτε τις διαφορές μεταξύ των προτάσεων: