X

Σήμερα κρίνεται η «τύχη» του δημοψηφίσματος

Στην πρωινή συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος της Βουλής θα κριθεί η τύχη του δημοψηφίσματος, που όπως όλα μαρτυρούν, θα πέσει στο κενό.

Ant1news

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ΑΝ.ΕΛ. να έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα απέχουν από τη διαδικασία, την οποία καταγγέλλουν ως αντισυνταγματική, θα ξεκινήσει η πρωινή συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος της Βουλής για το δημοψήφισμα.

Στον αντίποδα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης σημειώνουν ότι ανάλογη διαδικασία είχε εφαρμοστεί και στη Διάσκεψη που παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια, ώστε να πάρουν θέση τα κόμματα και να διαπιστωθεί η ομοιογένεια των διαφορετικών αιτημάτων με σκοπό τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί επτά διαφορετικές προτάσεις, από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜ.ΑΡ. τους ΑΝ.ΕΛ., τους Ανεξάρτητους Βουλευτές, τον Βύρωνα Πολύδωρα, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, με την τελευταία να διαφοροποιείται πλήρως από τις υπόλοιπες, κάνοντας ανέφικτη τη συνάθροισή τους.

Σε κάθε περίπτωση, στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής θα δοθεί η απάντηση για το αν οι επτά προτάσεις μπορούν να συναθροιστούν σε μία κοινά αποδεκτή από το Σύνταγμα, με το θέμα της αποδοχής της πρότασης της Χρυσής Αυγής από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους να δημιουργεί ένα επιπλέον πολιτικό ζήτημα. Σχετικά με αυτό ο πρωθυπουργός δήλωσε στη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ» πάει χέρι- χέρι με τη Χρυσή Αυγή».

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του τμήματος θα κληθούν να συζητήσουν και να αποφασίσουν αν:

- Μπορούν να αθροιστούν τουλάχιστον 120 υπογραφές των διαφορετικών προτάσεων

- το νομοσχέδιο ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα

- το νομοσχέδιο ρυθμίζει δημοσιονομικά θέματα