X

Απορρίφθηκε το αίτημα για δημοψήφισμα από τη Βουλή

Το Θερινό Τμήμα της Βουλής απέρριψε τη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την οποία είχε αιτηθεί η αντιπολίτευση.

Ant1news

Το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με την απουσία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έκρινε ότι βάσει Συντάγματος, δεν συντρέχουν οι λόγοι και δεν γίνεται παραδεκτό το αίτημά της, να συζητηθείστην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση τόσο δια του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη όσο και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα εστίασαν τα πυρά τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντάς τον για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στο βήμα του συνεδρίου του Economist,έκανε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο ανέφερε ότι "πάει χέρι-χέρι" με τη Χρυσή Αυγή.

Πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή, με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό, κατήγγειλαν τη διαδικασία ως άκυρη και αποχώρησαν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Για πραξικόπημα μίλησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την πώληση της μικρής ΔΕΗ.

«Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση της ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι η πρόταση του ΚΚΕ ήταν διαφορετική από τις άλλες, με προσχηματικές και έξω από κάθε λογική δικαιολογίες, απέκλεισε τη συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. 

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς για λόγους σεβασμού της θεσμικής λειτουργίας παρέμεινε στη συζήτηση της Ολομέλειας του 1ου θερινού τμήματος της Βουλής με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Απείχε όμως της ψηφοφορίας αφού όπως ανέδειξαν οι βουλευτές το εν λόγω τμήμα είναι αναρμόδιο για τη συζήτηση του αιτήματος, σύμφωνα με το Σύνταγμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει:  

«Η Δημοκρατική Αριστερά, θεωρεί ότι υπήρχε η δυνατότητα και έπρεπε να συνυπολογιστούν οι προτάσεις των κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Για την πρόκληση δημοψηφίσματος απαιτείται να γίνουν τρεις ενέργειες; 1. Συγκέντρωση υπογραφών για ένα αίτημα. 2. Σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής. 3. Πρόκληση δημοψηφίσματος. Αυτό έπρεπε να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, αλλά η κυβέρνηση δεν το επέτρεψε».