X

Μισή “πέρασε” η τροπολογία για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών

Διαφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Ant1news


Κατά το ήμισυ ψηφίστηκε από το Βʼ Θερινό Τμήμα της Βουλής τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών, μετά την απόσυρση από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη διάταξης που έδινε το δικαίωμα λύσης της σύμβασης με ακτοπλοϊκή εταιρία, η οποία εξυπηρετούσε δρομολόγια της λεγόμενης άγονης γραμμής, νωρίτερα από τη λήξη της σύμβασης, χωρίς κανένα κόστος.

Η ρύθμιση προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ διαφωνούσε και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να γίνει συζήτηση και με το υπουργείο Οικονομικών για τον ανασχεδιασμό του συνόλου των συγκοινωνιών.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως η διάταξη δεν είναι χαριστική και πως στόχος είναι να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων και φέρει προς ψήφιση ρύθμιση, καθώς το θέμα είναι εθνικό.  «Το θέμα δεν είναι κομματικό, δεν είναι προσωπικό, είναι εθνικό το θέμα, να προσφέρουμε το ελάχιστο που μπορούμε σαν ελληνική πολιτεία στους νησιώτες μας και αυτό είναι μία σοβαρή και σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση που να προσφέρει ποιότητα συγκοινωνιών, ποιότητα υπηρεσιών», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας. 

Το πρώτο μέρος της τροπολογίας που ψηφίστηκε δίνει την δυνατότητα  στον υπουργό Ναυτιλίας να προχωράει σε απευθείας αναθέσεις επιδοτούμενων  δρομολογίων που έχουν «εγκαταλειφθεί» από πλοιοκτήτριες εταιρίες, σε άλλες για ένα 3μηνο, μέχρι την προκήρυξη και διενέργεια νέου διαγωνισμού.

Επίσης, ψηφίστηκε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τους ιδιοκτήτες  ακινήτων σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης τροποποίησε τη διάταξη και έτσι στην περίπτωση κατά την οποία προκύπτει κατά το οικείο έτος, ποσό φόρου προς επιστροφή, αυτό θα συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι 100 ευρώ, δεν θα αναζητείται από την εφορία.