X

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

Ant1news



Με πέντε αντικαταστάσεις «γαλάζιων» βουλευτών -όλοι δικαιολογημένοι για τη ΝΔ- και τριών από το ΠΑΣΟΚ που είδε για δεύτερη φορά τον Απόστολο Κακλαμάνη να απουσιάζει επιδεικτικά, πέρασε από το Γʼ Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

Σε σύνολο 95 βουλευτών, 51 βουλευτές της συμπολίτευσης, παρά τις ενστάσεις και τις πιέσεις που άσκησαν για περαιτέρω βελτιώσεις είπαν «ναι» στη ρύθμιση, 38 καταψήφισαν, ενώ 6 δήλωσαν «παρών».

Από τη ΝΔ αντικαταστάθηκαν πέντε συνολικά βουλευτές, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο Μάξιμος Σενετάκης για λόγους υγείας. Θετική ψήφο στη θέση τους έδωσαν ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο γραμματέας της Κ.Ο. Θανάσης Μπούρας. Απουσίαζαν επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Λωζάννη και την αντικατέστησε ο Μενέλαος Βλάχβεης, η εκπρόσωπος Tύπου του κόμματος Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για προσωπικούς λόγους και την αντικατέστησε ο Κώστας Κατσαφάδος και ο Λευτέρης Αυγενάκης που μίλησε χθες για 2ο αυτογκόλ της κυβέρνησης και τον αντικατέστησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Η γλώσσα του βουλευτή λύθηκε, καθώς είχε μεριμνήσει να ζητήσει αντικατάσταση του από την περασμένη εβδομάδα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του στην Κρήτη. Η Άννα Καραμανλή για την οποία πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες μετά τα όσα είπε για τον Γκίκα Χαρδούβελη δεν μετείχε στο Γʼ Θερινό Τμήμα και από τη ΝΔ έκαναν γνωστό ότι είχε αντικαταστήσει συνάδελφό της στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Στο ΠΑΣΟΚ είδαν για δεύτερη φορά τον Απόστολο Κακλαμάνη να την κάνει με ελαφριά πηδηματάκια. Απείχε και στην πρώτη ψηφοφορία της αρχικής ρύθμισης και σε αυτή με τις όποιες βελτιώσεις στον φόρο ακινήτων. Αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δριβελέγκα. Μετά τις δηλώσεις καταψήφισης του Νίκου Σηφουνάκη, θετική ψήφο στη θέση του έδωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Ο μόνος δικαιολογημένος απόντας ήταν ο Δ. Σαλτούρος που αντικαταστάθηκε από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «παρών» είπαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Βασίλης Οικονόμου  και Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ.

Εν τω μεταξύ, με νομοτεχνική βελτίωση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εξαίρεσε από τον χαμηλό ΕΝΦΙΑ ενοικιαζόμενες πολυτελείς βίλες (τύπου Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου) και ενέταξε σε αυτόν τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.