X

Κίνδυνος καταδίκης για το «πακέτο Χατζηγάκη»

Με πρόστιμο και καταδίκη κινδυνεύει η Ελλάδα εάν δεν επιστραφούν 387,4 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί τη διετία 2008-2009 προς τους αγρότες, γνωστό και ως «πακέτο Χατζηγάκη».

Ant1news

Όπως επισημαίνει σε έγγραφη απάντησή του ο Γκίκας Χαρδούβελης τα χρήματα πρέπει να ανακτηθούν εντός της ταχθείσας προθεσμίας, σε διαφορετική περίπτωση «είναι πιθανή η έκδοση καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιβολή προστίμου σε βάρος της Ελλάδας, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης».

Δεν τίθεται πάντως, κατ΄αρχήν, ζήτημα δημιουργίας δημοσιονομικού κενού ως συνέπεια της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, καθώς υπόχρεες για την καταβολή των προς ανάκτηση ποσών είναι οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές.

Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν σε κάθε δυνατή ενέργεια και βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στο μέτρο του δυνατού, να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διευθέτηση για τις επιχειρήσεις. Την αρμοδιότητα ωστόσο, για την διαδικασία επιστροφής των κονδυλίων, την έχει –όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο Γκίκας Χαρδούβελης- το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.