X

Επανακατατέθηκαν οι δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Η διατύπωση της τροπολογίας για την παροχή δωρεάν ρεύματος, είναι η ίδια με εκείνη της αποσυρθείσας.

Ant1news

Ίδια και απαράλλαχτη επανακατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού παρά τη γενική κατακραυγή για αναντιστοιχία του κόστους των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση.

Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε για δωρεάν ρεύμα σε όλες τις οικογένειες με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχιας και το κοστολόγησε στα 59 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στη Βουλή ανέβασε το ποσό αυτό στα 263 εκατ. ευρώ με την επισήμανση πως  πουθενά στην Ελλάδα και σε κανέναν δικαιούχο κοινωνικού τιμολογίου δεν έχει κοπεί το ρεύμα.

«Η δική μας κοστολόγηση δεν έχει να κάνει με το σύνολο των 560.000 νοικοκυριών που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά με 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της ακραίας φτώχειας», ήταν η απάντηση του γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση.

Ωστόσο, με μικρές αλλαγές που αφορά στον τρόπο υπολογισμού του κόστους, επανακατατέθηκε η τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ στα 21 ευρώ τα 1000 λίτρα.

Ειδικότερα προστίθεται παράγραφος που ορίζει ότι «για την εφαρμογή των περιπτώσεων για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) και για το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο συντελεστής του ΕΦΚ ορίζεται σε 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη».