X

Βγήκαν «μαχαίρια» στη Βουλή: Λαφαζάνης εναντίον Χαρδούβελη

Την σφοδρή αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη προκάλεσε η τροπολογία για τον «αναβαλλόμενο φόρο» στις τράπεζες.

Ant1news

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε στη Βουλή η τροπολογία που παρέχει «κεφαλαιακό μαξιλάρι» ύψους 3 δις στις τράπεζες ενόψει  των επικείμενων stress tests, με τον Γκίκα Χαρδούβελη να συνδέει την αξιολόγηση των τραπεζών με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

«Αν όλα πάνε καλά με τα stress tests των τραπεζών  θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επίλυσης των κόκκινων δανείων και του ζητήματος της ρευστότητας της αγοράς», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η τροπολογία αυτή για τον «αναβαλλόμενο φόρο» εξασφαλίζει πλήρως το δημόσιο.

«Εξασφαλίζονται πλήρως το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των φορολογουμένων», είπε απαντώντας στην κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας.

«Σκανδαλώδη» και «αεροπλανική» χαρακτήρισε την τροπολογία η αξιωματική αντιπολίτευση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να απαξιώσει πλήρως τα λεφτά που έβαλε το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και να περάσει «σε μία νύχτα με μαρουλόφυλλα τις τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια και ειδικότερα σε ξένα funds».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, δυνατότητα να συνεχίσουν οι τράπεζες να  λειτουργούν ισότιμα σε σχέση με τον  ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, βοηθάει στη σταθερότητα τραπεζικού συστήματος ενώ καθιστά τις  τράπεζες πιο ελκυστικούς επενδυτικούς στόχους.