X

Μετρούν τα κουκιά για πρόεδρο και κόντρες στη Βουλή

Η επάνοδος Κακλαμάνη στη ΝΔ αύξησε σε 155 βουλευτές την κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης. Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας θέλει το Παπανδρεϊκό μπλοκ. Live η συνεδρίαση.

Ant1news

Με τις γνωστές κόντρες, επιστροφές στελεχών στο «μαντρί» και αποσαφηνίσεις προθέσεων ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι στην πορεία προς την προεδρική εκλογή ανοίγουν δειλά –δειλά τα χαρτιά τους, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η επάνοδος του Νικήτα Κακλαμάνη στη ΝΔ  αύξησε σε 127 βουλευτές την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ και σε 155 της συγκυβέρνησης. Τουλάχιστον ένα λιγότερο όχι θα πάρει η κυβέρνηση αφού ο Γ Νταβρής είπε ότι θα ψηφίσει παρών ενώ αναμένεται αργότερα να αποσαφηνίσει τη θέση του και ο Χρ Αηδόνης οποίος δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που το Παπανδρεϊκό μπλοκ δια στόματος των Σηφουνάκη και Μωραΐτη τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.  

Ορισμένοι σηματοδοτούν και τις επιλογές τους για την προεδρική εκλογή και εάν θα ψηφίσουν θετικά ή όχι. Ναι ψηφίζει ο Σπ. Λυκούδης, αλλά πρότεινε κυβέρνηση ειδικού σκοπού στην οποία θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ για να χειριστεί κρίσιμα ζητήματα, όπως το χρέος και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και να αποφευχθούν οι εκλογές έως το 2016. 

Την ίδια ώρα που εντείνονται οι διεργασίες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Νταβρής που εξελέγησαν με τη σημαία των ΑΝΕΛ, εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της εθνικής ενότητας, κρατώντας ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η λύση που προτείνουν για εθνική συνεννόηση, συνδέονται άμεσα με την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε άλλο δρόμο –και θα φανεί και από τις τοποθετήσεις τους- κινούνται Οδυσσέας Βουδούρης  και Θεοδώρα Τζάκρη που βρίσκονται με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Πέτρος Τατσόπουλος που «ρέει» μαζί με το Ποτάμι και οποίος θα καταψηφίσει τόσο την κυβέρνηση, όσο και στην προεδρική εκλογή.

Στο πλαίσιο των ζυμώσεων που υπάρχουν τελευταία με πρωταγωνιστές κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Γρηγόρης Ψαριανός, που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει παρών και μάλλον ναι για πρόεδρο Δημοκρατίας  εθεάθη το μεσημέρι μαζί με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο να συνομιλούν τη Ντόρα Μπακογιάννη  στο γραφείο του επίτιμου προέδρου της ΝΔ.