X

«Το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο, αλλά δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που ζήσαμε τελευταία»

Ψυχραιμία και προσήλωση στους στόχους και μέγιστη δυνατή συναίνεση συνέστησε από το βήμα της Βουλής ο Γκίκας Χαρδούβελης κι έκανε λόγο για έξοδο από την κρίση πιο γρήγορα από αναμενόμενο.

Ant1news

Καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε τα τελευταία 24ωρα στη χώρα δεν αντανακλά την κατάσταση στην οικονομία, ούτε τις προοπτικές της, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Γκίκας Χαρδούβελης  Ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε ψυχραιμία και προσήλωση στους στόχους και μέγιστη δυνατή συναίνεση, ώστε η έξοδος από την κρίση να γίνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, επεσήμανε πως η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη είναι μια απτή πραγματικότητα και πως το μέλλον μπορεί να μην είναι ανώφελο, αλλά δεν θα είναι τόσο επώδυνη όσο ήταν έως τώρα. 

«Οι διεθνείς αγορές πολλές φορές είναι νευρικές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως η χώρα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα και με λελογισμένα βήματα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα αποκαταστήσει αδικίες.  «Το μέλλον δεν θα είναι  ανέφελο, ωστόσο δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα», είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

 Ανέφερε ακόμη, πως σε λίγο θα ανακοινωθούν μέτρα για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες και έτσι θα διευκολυνθεί η ρευστότητα τραπεζών προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 «Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο στόχο της, φροντίζει τις αποταμιεύσεις των πολιτών, επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και αναζητά τρόπους για τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων», είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και απέρριψε την τροπολογία της Ντόρας Μπακογιάννη για τη μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

 Το επιχείρημα του ήταν η σύσταση στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπής από προσωπικότητες και άτομα εγνωσμένου κύρους με γνώσεις στην αγορά ακινήτων που εργάζονται για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών ανά γεωγραφικές ζώνες, ώστε να  αντανακλούν τις συνθήκες της αγοράς.

 Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη σταδιακή του μείωση. 

 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Γκίκα Χαρδούβελη, εξαπέλυσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Δεν ξέρω ποιοι επέλεξαν ή επέβαλλαν τον κ. Χαρδούβελη για Υπουργό Οικονομικών. Μπορεί να είναι πολλοί ισχυροί αλλά αν κρίνω από την εμφάνισή του, δεν σέβονται το Κοινοβούλιο μιας και ο εκλεκτός τους δεν σέβεται το Κοινοβούλιο. Δεν ξέρω τι έχουν υπʼ όψιν τους και ποιο είδος δημοκρατίας έχουν υπʼ όψιν τους, για να εμφανιστούν οι κ.κ. Σαμαράς και Χαρδούβελης ότι σκίζουν τα μνημόνια πριν τα σκίσει ο Τσίπρας, δεν μπορεί η χώρα να πάει στην καταστροφή», είπε. Πρόσθεσε πως έδωσε ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, «ψήφο ανοχής στο μη χείρον, αλλά αυτό είναι το χειρότερο, καθώς η χώρα κάθε μέρα πηγαίνει στα βράχια».

 

Ως ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτήρισε την ομιλία Χαρδούβελη ο Π. Λαφαζάνης, που τον παρομοίασε με «βρεγμένη γάτα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να επιβεβαιώσει παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με το αν θα σταματήσει η δανειοδότηση της χώρας μας από το ΔΝΤ και αν θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η «κυβέρνηση έχει πλέον μόνο μία επιλογή, αυτή των εκλογών».