X

Εξαπλώνονται και στην ελληνική Βουλή οι τουρκικές προκλήσεις

Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία, ακόμα και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ant1news

Ενώ η τουρκική κορβέτα μπαινοβγαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και μάλιστα, εντός του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής του ισλαμικού κόμματος του Ερτογάν, Οσμάν Ασκίν Μπακ που βρίσκεται στην Αθήνα και μετέχει στις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Βουλή για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, είπε πως η Τουρκία υλοποιεί συμφωνία με τη Βόρεια Κύπρο για έρευνες στην περιοχή.

«Υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες» είπε και πρόσθεσε πως «ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει ενεργεί στην περιοχή».

Μίλησε για σεισμογραφικές έρευνες στα ανοιχτά της Βόρειας Κύπρου, που δεν μπορεί να αναλάβει η ίδια και ότι το BARBAROS τέτοιες έρευνες διεξάγει. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να γίνονται μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Κύπρου, όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη.  

Η τοποθέτηση του Τούρκου βουλευτή ήρθε μετά τον προβληματισμό που εξέφρασε στην ίδια συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος για τις πρόσφατες προκλήσεις Τουρκίας όσον αφορά παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου. Έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δημιουργεί ακόμη μια κρίση στην περιοχή.

Η απάντηση ήρθε από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που τόνισε πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγονται εκατέρωθεν προσκλήσεις και η δημιουργία προβλημάτων που ανοίγουν ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή  και στη Συμμαχία.