X

Πυρομαχικά 30ετίας στις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού

«Στα υπάρχοντα αποθέματα του ΕΣ υπάρχουν ορισμένα είδη πυρομαχικών, οι μερίδες των οποίων είναι κατασκευασμένες τρεις ή και περισσότερες δεκαετίες από σήμερα».

Ant1news


Πυρομαχικά κατασκευασμένα πριν από 30 και πλέον χρόνια βρίσκονται στις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλο.

Σε έγγραφη απάντησή του προς τη Ραχήλ Μακρή με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Βόλο που στοίχισε τη ζωή σε τρεις στρατιώτες, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος αποκαλύπτει πως «στα υπάρχοντα αποθέματα του ΕΣ υπάρχουν ορισμένα είδη πυρομαχικών, οι μερίδες των οποίων είναι κατασκευασμένες τρεις ή και περισσότερες δεκαετίες από σήμερα». Διευκρινίζει, ωστόσο, πως σε κανένα θεσμικό κείμενο, ούτε σε τεχνικό εγχειρίδιο αναγράφεται ότι ο χρόνος κατασκευής  πυρομαχικών, για τα οποία δεν καθορίζεται όριο ζωής, αποτελεί κριτήριο προσδιορισμού της ποιοτικής τους κατάστασης.

Όπως αναφέρει υπάρχουν περιπτώσεις που πυρομαχικά παλαιότερης κατασκευής είναι σε άριστη ποιοτική κατάσταση, ενώ άλλα νεώτερης κατασκευής έχουν παρουσιάσει δυσλειτουργίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται δεόντως. Στις συμβάσεις προμήθειας πυρομαχικών για τα οποία δεν υπάρχει όριο ζωής, προσθέτει, δεν απαιτείται εγγύηση ασφαλούς χρήσης.

Σε ότι αφορά στο τραγικό συμβάν στο Βόλο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι  στον συγκεκριμένο όλμο είχαν τοποθετηθεί την ίδια ημέρα 11 βλήματα χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

Επικαλούμενος και τις σχετικές εκθέσεις, διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι τα πυρομαχικά πριν την έναρξη των βολών επιθεωρήθηκαν και η κατάσταση τους ήταν άριστη, ενώ αποτελούσαν μέρος 10.000 βλημάτων της ίδιας παρτίδας (κατασκευής του 1984) εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί έως τότε 2.257 για εκπαιδευτικές βολές.