X

Ρωμανός και τρόικα «πυροδότησαν» τον προϋπολογισμό

Και άγριος καυγάς ανάμεσα σε Γεωργιάδη και Τσακαλώτο ενώπιον… άδειων εδράνων.

Ant1news


Με την έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί λύση στο θέμα Ρωμανού και τον Πάνο Καμμένο να ζητά αναβολή της συζήτησης του «εικονικού προϋπολογισμού» μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να γνωρίζουμε –όπως είπε- για τι ακριβώς συζητάμε, ξεκίνησε στην ολομέλεια της βουλής η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015.  

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην φτάσουμε στο σημείο να ψηφίσουμε και μετά να δούμε την κυβέρνηση να καταθέτει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να ανατρέπει τον προϋπολογισμό», ενώ κατανοητό και δικαιολογημένο χαρακτήρισε το αίτημα του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να φέρει ούτε αυτόν τον προϋπολογισμό ούτε άλλον» και ότι το μόνο που πρέπει να πράξει είναι να καθορίσει άμεσα ημερομηνία εκλογών», είπε. 

Στον Πάνο Καμμένο απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης λέγοντας πως « η τοποθέτηση του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ελήφθη σοβαρά υπόψη από το Προεδρείο. Το συζητήσαμε, το εξετάσαμε και απήντησα ότι ο Προϋπολογισμός με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έχει κατατεθεί και όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια η Βουλή αυτή έχει συζητήσει Προϋπολογισμούς που πολλοί εκτιμούσαν ότι δεν θα εκτελεστούν και όμως εκτελέστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και επειδή η πρωτοβουλία είναι και της Κυβέρνησης, υπάρχει με βάση τον Κανονισμό και την ημερήσια διάταξη η πρόταση και θα συζητηθεί σήμερα, συνεχίζεται κανονικά. Βεβαίως κατά τη διάρκεια της συζήτησης είμαι σίγουρος ότι θα τοποθετηθείτε και θα απαντήσει και η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα».

Τα αίματα άναψαν όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε κατάντια για τον αστικό κόσμο της ΝΔ να τον αντιπροσωπεύουν στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Σοφία Βούλτεψη. 

«Δεν είχα την τύχη του καλού συναδέλφου να γεννηθώ πλούσιος, να σπουδάσω στα καλύτερα πανεπιστήμια, ενώ δεν έχω μερίδια στην Black Rock», ήταν η άμεση αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ που τόνισε ότι και η Σοφία Βούλτεψη δουλεύει από μικρή και δεν έχει τα προνόμια της Οξφόρδης. «Είστε προδότης της δικής σας τάξεως, της αστικής τάξης που πολεμάτε», είπε απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποκαλώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα «πολιτικά τέρατα αυτής της κρίσης». 

Η συζήτηση του προϋπολογισμού διεξάγεται σε άδεια έδρανα με τους βουλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα λίγο μετά τις 8 το βράδυ να μετριούνται στα δάχτυλα.

Η πενθήμερη κοινοβουλευτική μάχη ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

,