X

Οκτώ βουλευτές υπογράφουν το κείμενο για τον Πρόεδρο

Και ο Πέτρος Τατσόπουλος είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ant1news

Με τις υπογραφές οκτώ βουλευτών, ανάμεσά τους και αυτή του Πέτρου Τατσόπουλου που έως σήμερα δήλωνε ότι δεν θα δώσει θετική ψήφο στην προεδρική εκλογή, κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο που διακινούσαν από χθες το βράδυ τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές εντός του 2015.

Αν και όπως σχολίαζαν σε πηγαδάκια είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που συμφωνούν με το σκεπτικό που αναπτύσσεται, ο τελικός αριθμός των υπογραφών είναι κατώτερος των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί. Πληροφορίες πάντως, αναφέρουν, ότι ορισμένοι βουλευτές μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, απέσυραν τις υπογραφές τους.

Στο κείμενο που κατατέθηκε εκτός από τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλη, Νίκη Φούντα και Θωμά Ψύρρα, το υπογράφουν οι ανεξάρτητοι Πέτρος Τατσόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός που «ρέουν» μαζί με το Ποτάμι, οι «Μεταρρυθμιστές» Σπύρος Λυκούδης και Βασίλης Οικονόμου, καθώς και ο Χρήστος Αηδόνης.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική πρωτοβουλία που αναλάβαμε», έλεγε ένας εκ των βουλευτών που υπογράφει το κείμενο των «8». 

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ διευκρίνισαν με ανακοίνωσή τους ότι η υπογραφή τους στο κείμενο για εθνική συνεννόηση δεν συνδέεται με την ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η Πρόταση αυτή είναι ενιαία και ΔΕΝ συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», τονίζουν.

Η αποδοχή της πρότασης, σύμφωνα με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, θα έχει ως αποτέλεσμα:

1) να αποδείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχασαν τη δυνατότητα στοιχειώδους συνεννόησης

2) να αποφορτίσει το κακό πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί

3) να δώσει την αίσθηση ότι η χώρα πορεύεται συντεταγμένα και με σταθερότητα, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους.

4) να μην μεταθέσει την αναθεώρηση του συντάγματος πέρα από το 2020 και να υπάρξει ο χρόνος για να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές (για το πολιτικό σύστημα, τις εξουσίες του προέδρου, την ευθύνη υπουργών, τους πόρους της αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα, το σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ) που είναι απαραίτητες για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Το κείμενο των «8» για την εκλογή ΠτΔ