X

Κόντρες και ζυμώσεις στην Βουλή για την εκλογή ΠτΔ

«Καυτά» πηγαδάκια στο εντευκτήριο και τους διαδρόμους τόυ Κοινοβουλίου. Σε ...κενά έδρανα στην Ολομέλεια απευθύνονται βουλευτές και υπουργοί.

Ant1news

Με τις ομιλίες υπουργών και βουλευτών που εναλλάσσονται στο Βήμα, απευθυνόμενοι ωστόσο σε …άδεια έδρανα, συνεχίζεται η συζήτηση του προϋπολογισμού, στην οποία πάντως στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις έχουν κυριαρχήσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η υπόθεση Ρωμανού και φυσικά η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είναι μόνον οι αναφορές υπουργών και βουλευτών στην Ολομέλεια, αλλά και οι έντονες συζητήσεις και ζυμώσεις στα πηγαδάκια στο Εντευκτήριο και τους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, που «δίνουν και παίρνουν».

Κι αυτό, ιδιαίτερα μετά την πρωτοβουλία των «8» βουλευτών, 3 της ΔΗΜΑΡ και 5 ανεξάρτητων, που τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και προσδιορισμό εκλογών εντός του 2015, θέση που κατά τους εμπνευστές της απηχεί τις απόψεις πολύ περισσοτέρων βουλευτών, οι οποίοι όμως για τους δικούς τους λόγους επέλεξαν να μην υπογράψουν το «κείμενο των 8».

Ένας από εκείνους που υπογράφουν την πρόταση, ο Γρηγόρης Ψαριανός πέρασε στην αντεπίθεση μετά τα πυρά που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργούνται αποστασίες στα κόμματα για την εκλογή ΠτΔ, λέγοντας από του βήματος της Βουλής ότι αποστάτες είναι κι αυτοί που πάνε στους 120 και χρηματίζονται, ενώ υποσχέθηκε να καταθέσει σήμερα γραπτώς τα ονόματα 10 βουλευτών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε από το Βελιγράδι ότι η παρούσα Βουλή δεν θα εκλέξει ΠτΔ και θα οδηγηθούμε σε εκλογές, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην προεξοφλεί τίποτα. Εκτίμησε ότι υπάρχουν ρεαλιστικές φωνές στην αντιπολίτευση που δεν θα εμπλέξουν σε παιχνίδια το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, πρότεινε τον Νίκο Κωνσταντόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός επανέφερε την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να είναι σκληροί διαπραγματευτές.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ανακοίνωσε ότι ξεκινά απεργία πείνας, ως αντίδραση στην οικονομική πολιτική και την στάση της Κυβέρνησης έναντι της τρόικας.  

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015 θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Πρωθυπουργού αύριο τα μεσάνυχτα και θα ακολουθήσει η φανερή ψηφοφορία για την έγκριση του.