X

Τσίπρας: Αν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί, έρχεται η ισοπέδωση

Το αίτημα του για άμεση προσφυγή στην κάλπη επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό με εκείνη για τον ΠτΔ.

Ant1news



Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε νέα μέτρα ούτε θα βάλει υπογραφές σε μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τη σημερινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό με την προεδρική εκλογή, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει σήμερα «όχι» και μετά να ψηφίσει θετικά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ένα όχι σήμερα που θα γίνει ναι αύριο δεν δικαιολογείται παρά ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Με ποια λογική ένας βουλευτής που δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό θα δώσει την ευκαιρία να τον εφαρμόσει σε λίγες εβδομάδες ψηφίζοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ποιά επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια αλλαγή;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «το όχι στον προϋπολογισμό σήμερα σημαίνει όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άλλη στάση δεν δικαιολογείται και ας αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολούθησε το χρέος εκτινάχθηκε και ότι δεν διαπραγματεύεται τίποτα. Ο στόχος του προγράμματος για μείωση του χρέους έχει βγει εκτός στόχων, δεν είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, τόνισε και πρόσθεσε ότι «εσείς συνεχίζεται να λέτε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Μόνο εσείς το λέτε σε όλη την Ευρώπη».

«Αφού το χρέος είναι βιώσιμο διερωτάται ο πολίτης τι ακριβώς διαπραγματεύεστε; Δεν διαπραγματεύεστε τίποτα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για «οικονομικά προγράμματα βαρβαρότητας, που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία πολιτισμένη δημοκρατία». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός είναι ταυτόχρονα και η θλιβερή εικόνα μίας κυβέρνησης παραδομένης» και τόνισε ότι «ο ίδιος προϋπολογισμός είναι δεδομένο ότι σύντομα θα αναθεωρηθεί». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το ερώτημα είναι από ποια κυβέρνηση θα αναθεωρηθεί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ακόμη ότι «αν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί είναι δεδομένο ότι έρχεται πιο σκληρή πολιτική. Έρχεται η ισοπέδωση» στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και «εκποίηση όσης δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει». «Εσεις τη σκληρή λιτότητα θα τη συνεχίσετε, τα γράφετε άλλωστε στα email που κ. Υπουργέ των Οικονομικών στέλνετε στα κρυφά», συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Χαρδούβελη και ρώτησε τον πρωθυπουργό «αν αυτό που νοιάζει τους συμπολίτες μας που θα βγουν στη σύνταξη, είναι αν θα τους κόψετε τις συντάξεις με πιστωτική γραμμή ή με μνημόνιο;».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση φέρνει στο επίκεντρο την συνταγματική αναθεώρηση και ζητά συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να αποτραπεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. «Μας λέτε ότι η Βουλή δεν πρέπει να διαλυθεί τώρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό είναι το τελευταίο επιχείρημα για να αποτρέψουν τις εκλογές. Ξεχνούν όμως ότι η παρούσα Βουλή δεν εκφράζει αυθεντικά, τους πραγματικούς συσχετισμούς και τη λαϊκή βούληση. Η κυβέρνηση σας είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για το Σύνταγμα», τόνισε και είπε ότι «η διαδικασία για την αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Σε αυτήν την επιχείρηση συνενόχους δεν θα μας έχετε».

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «το βασικό σας θέμα είναι ότι ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει. Ακόμα κι αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές άλλαζαν όλοι γνώμη και ψήφιζαν, δεν βγαίνουν τα κουκιά. Όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν καταλήξει συλλογικά ότι αυτή η Βουλή δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της δημοκρατίας. Συνεπώς τι ισχυρίζεστε όταν λέτε ότι έχουμε τους 180, έχουμε μαξιλαράκι».

«Αν δεν συγκεντρώσετε τον αριθμό απόψε για τον Πρόεδρο ελάτε αύριο να συμφωνήσουμε για τον χρόνο των εκλογών», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «αν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία ούτε η χώρα θα έχει σημείο επιστροφής».