X

Χέρι-χέρι αριθμολογία και ονοματολογία για τους «180»

Μετά τον Παναγιώτη Μελά, άλλος ένας ανεξάρτητος βουλευτής προστέθηκε στα «ναι» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ant1news

Άλλο ένα… φασούλι προστέθηκε στο κυβερνητικό σακούλι για τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη εκλογή της 29ης Δεκεμβρίου. Μετά τον Παναγιώτη Μελά ακόμη ένας ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος και αυτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Γιώργος Νταβρής, προστέθηκε στα «ναι».

Προς το «ναι»… γέρνει η πλάστιγγα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την Κατερίνα Μάρκου, τον Κώστα Γιοβανόπουλο, τον Γιάννη Κουράκο, τον Γιώργο Κασαπίδη, τον Σπύρο Λυκούδη, τον Χρήστο Αηδόνη, τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Βασίλη Οικονόμου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Οικονόμου δήλωσε στο Πρωινό του ΑΝΤ1 πως θα ψήφιζε τον Φώτη Κουβέλη ή ένα πρόσωπο αποδεκτό απ’ όλα τα κόμματα, δείχνοντας ότι μπορεί κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές να πουν το «ναι» σε άλλη πρόταση μετά την πρώτη ψηφοφορία.

Ερωτηματικά υπάρχουν για τους βουλευτές Βασίλη Καπερνάρο, Μίκα Ιατρίδη και Βύρωνα Πολύδωρα, που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Με σημερινές του δηλώσεις ο κ. Καπερνάρος άφησε ξανά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: «Δεν έχω να προσάψω κάτι σε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά δεν μου λέει τίποτα το όνομα Δήμας. Άρα περιμένω, διαλέγομαι με τους ανθρώπους τους δικούς μου και την ημέρα εκείνη θα καταλήξω να πω την άποψή μου», ανέφερε.

Στην αντίπερα όχθη, αρνητική στάση κρατούν οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάγκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Ραχήλ Μακρή, Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς.

Πιο κοντά στο «όχι» δείχνουν να κινούνται οι Πέτρος Τατσόπουλος, Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης.

Μόλις 19 μέρες πριν την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η αριθμολογία με την ονοματολογία πάνε χέρι-χέρι και μάλλον έχουν ακόμη πολύ δρόμο. Σήμερα πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, επισήμως στον Πρόεδρο της Βουλής την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα σε πολιτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Κυβερνητική πρόταση δεν θα συγκεντρώσει 180 «ναι», επισημαίνοντας ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν «μια επιλογή εξαναγκασμένη από τα πράγματα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να υπάρξει μια πιο αξιοπρεπής ήττα, γιατί για εμάς δεν θα επιτευχθεί το «180» και άρα πάμε σε εκλογές». 

Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι η επιλογή  του Σταύρου Δήμα συνιστά μια «στενή πολιτικά υποψηφιότητα. Ήταν αντιπρόεδρος της ΝΔ. Το δίλημμα είναι αν θα δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει τη μνημονική πολιτική. Μνημόνιο και Σαμαράς ή εναλλακτικό σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Ο Πάνος Σκαρλάτης εκτίμησε ότι μετά τις πρόωρες εκλογές, για τις οποίες δήλωσε βέβαιος ότι θα προκηρυχτούν, «ο  ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος».

«Ομολογία ήττας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, την επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή προτείνοντας ως υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα.

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, στις 19:00 και απαιτεί 200 ψήφους, όπως και η δεύτερη που θα ακολουθήσει στις 23 Δεκεμβρίου. Η 3η και πιο κρίσιμη ψηφοφορία, που απαιτεί 180 ψήφους, θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου.