X

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο χάρτης των «ναι», των «όχι» και τα ερωτηματικά λίγες ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ναι» θα ψηφίσει και η Κατερίνα Μάρκου.

Ant1news



Διαβουλεύσεις, ζυμώσεις και έντονες διεργασίες είναι η εικόνα που επικρατεί στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων ενόψει της αυριανής, πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία εκτιμάται ότι θα στείλει πολλαπλά μηνύματα ενόψει της τρίτης και πιο κρίσιμης ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου, από την οποία θα κριθεί αν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι σε πρόωρες εκλογές.

Εξαιρετικά καθοριστική για το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών θεωρείται η δεξαμενή των 24 ανεξάρτητων βουλευτών, με την Κατερίνα Μάρκου να προστίθεται σήμερα σε αυτούς που θα ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και η στάση των βουλευτών των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά στους ανεξάρτητους βουλευτές, ψηφίζουν «ναι», όπως έχουν δημόσια πει, ο Παναγιώτης Μελάς, ο Γιώργος Νταβρής, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Χρηστος Αηδόνης και η Κατερίνα Μάρκου, όπως γνωστοποίησε η ίδια το απόγευμα της Τρίτης με δήλωσή της.

Αντίθετα, «όχι» ψηφίζουν η Ραχήλ Μακρή, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Πάρις Μουτσινάς, ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Μάρκος Μπόλαρης.

Προϋποθέσεις για να ψηφίσουν «ναι» βάζουν ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Γιάννης Κουράκος, ζητώντας να προκύψει κατόπιν μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ενώ η Μίκα Ιατρίδη αφήνει να εννοηθεί πως κλίνει στο «ναι».

Ακόμη, ωστόσο, δεν έχουν τοποθετηθεί ο Βύρων Πολύδωρας, που όμως θα πρέπει να αναφερθεί η προ εβδομάδων τοποθέτησή του ότι αν βρεθούν οι 179 θα σκεφτόταν να γίνει εκείνος ο εκατοστός ογδοηκοστός, καθώς και οι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που θεωρούνται από αρκετούς στο μπλοκ του «ναι».

Αντίστοιχα, ο Βασίλης Οικονόμου γνωστοποίησε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία, με τους συνομιλητές του να μην αποκλείουν να υπερψηφίσει στην τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.

Αυτά ως προς τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η προεδρική εκλογή όμως κρίνεται και από το αν θα υπάρξουν «διαρροές» από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, που είχαν ηγηθεί της πρωτοβουλίας να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατόπιν να υπάρξει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, αλλά και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Παύλος Χαϊκάλης, που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, αλλά είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι αν προέκυπτε εθνικός κίνδυνος θα έπρεπε να ξαναδούν στα συλλογικά όργανα των ΑΝΕΛ την στάση τους.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, είπε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση στην ψηφορορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην αυριανή διαδικασία θα πει «όχι», ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει στην συνέχεια σε περίπτωση που υπάρξει κάποια κίνηση για εθνική συνεννόηση.

Στη διαδικασία θα συμμετέχουν και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς τους δόθηκε άδεια από τις δικαστικές Αρχές.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι τεράστιο για την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή και ήδη πολλά ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία έχουν ζητήσει ζητήσει δορυφορική σύνδεση.