X

Με σίγουρα 164 «ναι» ξεκινάει η δεύτερη ψηφοφορία για ΠτΔ

Με μίνιμουμ τα 164 «ναι», τα οποία είναι πολύ πιθανό να γίνουν 166, ξεκινά την Τρίτη η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα «ναι» προστέθηκε και η Μίκα Ιατρίδη.

Ant1news



Ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική αποκτά η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει της αυριανής, δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή, μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για ψήφιση ΠτΔ τώρα και εκλογές στο τέλος του 2015.

Μετά τους Παναγιώτη Μελά, Γιάννη Κουράκο και Βασίλη Οικονόμου, και η Μίκα Ιατρίδη ανακοίνωσε με δήλωσή της το βράδυ της Δευτέρας ότι θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, έπειτα από την πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, γεγονός που ανεβάζει στα 164 τα «ναι» λίγο πριν την δεύτερη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Τρίτη το μεσημέρι στις 12:00.

Η λίστα με τις θετικές ψήφους είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί στα 166, καθώς πολύ κοντά στο «ναι» βρίσκονται και οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο αριθμός μπορεί να πλησιάσει κοντά στους 170 βουλευτές.

Στα πιθανά «ναι» συμπεριλαμβάνονται και οι δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι πλέον είναι ανεξάρτητοι, οι κ.κ. Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Συγκεκριμένα, σε αυτούς που θα ψηφίσουν «ναι» στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνονται εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές: οι Μίκα Ιατρίδη, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος και Βασίλης Οικονόμου,

Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η πρόταση Σαμαρά τον καλύπτει και έτσι πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο το μεσημέρι.

Αντίθετα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν αλλάζουν στάση και θα ψηφίσουν «όχι» είναι οι Πάρις Μουτσινάς, Θεόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης. 

Ερωτηματικό παραμένει την ίδια ώρα η στάση που θα κρατήσουν άλλοι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές. Πρόκειται για τους Βύρων Πολύδωρα, Πέτρο Τατσόπουλο και Βασίλη Καπερνάρο.

Πάντως, ο κ. Καπερνάρος είπε την Κυριακή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι στη δεύτερη ψηφοφορία θα πει «παρών», χωρίς να διευκρινίσει τί θα κάνει στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Από πλευράς του, ο Βύρων Πολύδωρας, που είχε δηλώσει ότι θα πει «όχι» και στις τρεις ψηφοφορίες, σε άλλη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι αν υπάρχουν 179 «ναι» τότε θα πει αυτός το 180ο.

Οι προτάσεις Σαμαρά καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα όσα ζητούσαν με κείμενο τους και άλλοι οκτώ βουλευτές τις προηγούμενες μέρες. Οι τρεις της ΔΗΜΑΡ, που μετείχαν στην κίνηση αυτή, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, φαίνεται ότι θέλουν να υπάρξει συνεννόηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ για να πουν «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις στο Βήμα FM, η Νίκη Φούντα δήλωσε ότι περιμένει ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων για να αλλάξει στάση, ζητώντας από όλους να βάλουν στην άκρη το κομματικό συμφέρον.

Την ίδια ώρα, παραμένει στο τραπέζι το σενάριο για αλλαγή προσώπου του υποψηφίου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, με αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα από τον Φώτη Κουβέλη, μια πρόταση που επαναφέρουν ο Βασίλης Οικονόμου και ο Σπύρος Λυκούδης (κίνηση των 8), παρά το γεγονός ότι κύκλοι του Φώτη Κουβέλη διαψεύδουν την αποδοχή μιας τέτοιας πιθανότητας από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι στην τρίτη ψηφοφορία θα μπορέσει να πει "ναι" σύσσωμη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.