X

168 «ναι», 131 παρών και απούσα η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε 168 «ναι», 131 είπαν «παρών», ενώ απούσα από τη διαδικασία ήταν  Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Ant1news

Με 168 «ναι», 131 «παρών» και την απουσία της Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με μοναδικό υποψήφιο ξανά τον Σταύρο Δήμα, όπου πέραν των εγχώριων μέσων, είχε στραφεί το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ, που είχαν συνεχείς ανταποκρίσεις απο την Αθήνα.

Αίσθηση προκάλεσε λίγο πριν από την ψηφοφορία η ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, ως αντίδραση για την πρόταση συνεργασίας του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η κ. Φούντα δεν άλλαξε στάση και είπε «παρών» στην ψηφοφορία, όπως έκανε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, ο οποίος δεν παρέστη στην πολύωρη χθεσινή σύσκεψη των οργάνων του κόμματος.

Τις θετικές ψήφους επιπλέον 8 ανεξάρτητων βουλευτών συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για ευρύτερη συναίνεση.   

Ξεχωρίζουν τα δύο «ναι» των πρώην βουλευτών της Χρυσής αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, ο οποίος αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους στις 19 Δεκεμβρίου.

"Σταύρο Δήμα" ψήφισαν και οι Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Κουράκος, όπως είχαν δηλώσει μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Το ίδιο έκανε η Μίκα Ιατρίδη , κάτι που ανέφερε από χθες σε ανακοίνωσή της αλλά αυτή τη φορά και ο Παναγιώτης Μελάς το «παρών» του οποίου στην πρώτη ψηφοφορία είχε αποτελέσει μεγάλη έκπληξη.

Την υποψηφιότητα Δήμα στήριξαν στη δεύτερη ψηφοφορία και οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης οι οποίοι προστιθέμενοι στα πέντε «ναι» των Κατερίνας Μάρκου, Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού, Γιώργου Νταβρή και Χρήστου Αηδόνη ανέβασαν σε 13 τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών που προστέθηκαν στις 155 των βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Στο «παρών» και στη δεύτερη ψηφοφορία επέμειναν ο Βύρων Πολύδωρας και ο Βασίλης Καπερνάρος, που κατά πολλούς φέρονται ως πιθανοί να αλλάξουν στάση στην Τρίτη ψηφοφορία και να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για το ύπατο κυβερνητικό αξίωμα.

Την ίδια στάση με την πρώτη ψηφοφορία, δηλώνοντας «παρών» κράτησαν και οι ανεξάρτητοι Πέτρος Τατσόπουλος , Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πάρις Μουτσινάς και Μάρκος Μπόλαρης.