X

Το εφιαλτικό σενάριο για τη στάση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη ψηφοφορία

Πώς οι 16 χρυσαυγίτες βουλευτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα κατά την τρίτη ψηφοφορία.

Ant1news

Έντονες συζητήσεις μεταξύ βουλευτών προκαλεί το σενάριο που θέλει τη Χρυσή Αυγή να ετοιμάζει σχέδιο που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνουν «Τα Νέα», αρκετοί σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο προφυλακισμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής, να παίξει ένα πολιτικό παιγνίδι επιχειρώντας να τορπιλίσει το πολιτικό σκηνικό.

Οι συζητήσεις για ένα χρυσαυγίτικο «χτύπημα» στην τρίτη ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας φούντωσαν σε πολιτικά γραφεία και κομματικούς διαδρόμους και από τη στάση των Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, οι οποίοι υπερψήφισαν χθες τον Σταύρο Δήμα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από την υπόλοιπη ομάδα, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι υπάρχει κάποιος ...σχεδιασμός πίσω από την ηρεμία των χρυσαυγιτών στη Βουλή και στις δύο ψηφοφορίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται κυβερνητικά στελέχη, η Χρυσή Αυγή με στόχο να κλέψει την τελευταία παράσταση, θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της δεύτερης ανάγνωσης.

Στη βάση αυτή, θα απόσχουν και οι 16 βουλευτές της από την αρχική ψηφοφορία και θα εμφανιστούν στην αίθουσα της Ολομέλειας στο τέλος, κατά την εκφώνηση των απόντων, όταν οι υπόλοιποι βουλευτές θα έχουν ψηφίσει, διαμορφώνοντας ένα ανοικτό αποτέλεσμα.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός, αν όντως τον επεξεργάζεται στο μυαλό του ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δείχνει σατανικός, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα είναι εκείνοι από τους οποίους η Βουλή, η χώρα και ο μισός πλανήτης θα περιμένουν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας την κρίσιμη απόφαση για την ανάδειξη Προέδρου ή για εθνικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο αυτό κρίνεται πιθανό για έναν ακόμη λόγο: Η παρουσία των χρυσαυγιτών στην αρχική φάση της ψηφοφορίας, ιδίως εάν σκοπεύουν να δοκιμάσουν τις αντοχές του συνταγματικού τόξου μέσω της στήριξης Δήμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης αρκετούς βουλευτές του κεντροαριστερού μετώπου, οι οποίοι ήδη έχουν ταχθεί υπέρ της προεδρικής εκλογής.

Βάσει του καταλόγου, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, ως βουλευτής Επικρατείας, ψηφίζει πριν από τον Σπύρο Λυκούδη, όπως και ο Νίκος Μιχαλολιάκος (Α' Αθήνας) πριν από μια σειρά ανεξάρτητων βουλευτών που στηρίζουν τον κ. Δήμα. Και είναι προφανές ότι η υπόνοια και μόνο περί μιας παρασκηνιακής προσέγγισης της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να προκαλέσει, μεσούσης της τρίτης ψηφοφορίας, εκρηκτικές καταστάσεις.

 Μητσοτάκης: Θα ψηφίσω «παρών» αν η Χρυσή Αυγή ψηφίσει Σταύρο Δήμα

Απέρριψε το ενδεχόμενο να δεχθεί η ΝΔ στήριξη από τη Χρυσή Αυγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«"Ούτε να το συζητάτε. Θα υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο σε περίπτωση που διαφανεί ότι η Χρυσή Αυγή... Κι αν χρειάζεται και εμού συμπεριλαμβανομένου...Εγώ αρνούμαι να συμπράξω σε εκλογή Προέδρου με τη Χρυσή Αυγή. Δεν πρόκειται να συμπράξω με τη δική μου ψήφο στη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής, μέσα από την προεδρική εκλογή. Θα πω “παρών” και δεν θα το κάνω μόνο εγώ, εκτιμώ» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στο Mega.

Ο ίδιος εκτίμησε πως στην περίπτωση που οι πρώτοι βουλευτές της ΧΑ ψηφίσουν Στ. Δήμα, θα υπάρξει συνολικό σχέδιο και άμεση αντίδραση επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μην εκλεγεί Πρόεδρος και οι βουλευτές να ψηφίσουν «παρών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε στήριξη από εγκληματική οργάνωση».