X

Πρώτα οι προγραμματικές δηλώσεις και μετά η εκλογή ΠτΔ

Ποιό είναι το σενάριο που προκρίνεται από την κυβέρνηση και η επικρατέστερη ημερομηνία για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ant1news

Πρώτα οι προγραμματικές δηλώσεις και μετά η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται από την κυβέρνηση, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στις 13 Φεβρουαρίου ως ημέρα για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσουν, λένε αξιόπιστες πηγές, στις 7 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν τρεις ήμερες αργότερα, τα μεσάνυχτα της 9ης Φεβρουαρίου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί στις 5 Φεβρουαρίου, όπως ορίζει και το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της προηγούμενης Βουλής, αν και υπήρξαν φήμες για επίσπευση της.

Μια ημέρα αργότερα, στις 6 Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, αξίωμα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η εκλογή αντιπροέδρων.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται -στην πρώτη ψηφοφορία ενισχυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Αν δεν υπάρξει εκλογή, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Εάν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην επόμενη ψηφοφορία αρκεί η απλή πλειοψηφία.