X

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Συμφωνία με τους εταίρους το ταχύτερο

Σε έκθεση του, ζητά άμεσες αποφάσεις από την κυβέρνηση, καθώς δεν καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας του επόμενους μήνες.

Ant1news

Αδύνατον να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους μήνες, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, σημειώνεται στην τριμηναία έκθεση για τα πεπραγμένα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014, από το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβριο 2014, χωρίς μια τέτοια συμφωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Διαβάστε όλη την Έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εδώ

Στην έκθεση σημειώνεται ότι «το πλαίσιο, ιδίως ως προς το “μνημόνιο” επιδέχεται αλλαγές, κυρίως για μία διόρθωση κοινωνικών αδικιών, ενδυνάμωση του δικτύου προστασίας των φτωχών, την αποδιάρθρωση του άτυπου και τυπικού θεσμικού πλαισίου που προστατεύει τους “έχοντες και κατέχοντες” και κάνει δυνατή μεγάλης έκτασης προσοδοθηρική συμπεριφορά.

Πρέπει να αποκατασταθεί η αίσθηση μίας δίκαιης κατανομής του βάρους και της μετάβασης σε ένα νέο, εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης», τονίζεται στην έκθεση.

Από το γραφείο του Προϋπολογισμού κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου:

«Ούτε το γενικότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ούτε τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας αφήνουν περιθώρια για επιστροφή στο παρελθόν». Αντίθετα, υποστηρίζουν πως μόνη κατεύθυνση για να βελτιωθούν η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι η ρήξη με το προ κρίσης προσοδοθηρικό υπόδειγμα ανάπτυξης.

«Το μείζον είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση με δανεικά», σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη αποφυγής της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η ανάγκη σχεδιασμού μεταμνημιακού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

 Σύμφωνα με την έκθεση, «θα διευκόλυνε τη συνεννόηση αν το ζήτημα του χρέους από την ελληνική πλευρά εντασσόταν ως μέρος μίας συνολικής δέσμης θεμάτων διαπραγμάτευσης, γεγονός που θα ενδυνάμωνε την ευνοϊκή δυναμική που διακρίνεται», τονίζοντας πάντως πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 7 δις ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης, θα προκύψει μετά τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη 8,8 δις ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και των τόκων, σημειώνοντας:

«Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες χωρίς μία συνολική συμφωνία με τους εταίρους»…