X

Στιγμιότυπα από την ορκωμοσία των βουλευτών

Για πρώτη φορά στη θέση του Πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας. Με γραβάτα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στα πίσω έδρανα το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από το 1974 και μετά.

Ant1news

Πρωτόγνωρες στιγμές έζησε το ελληνικό κοινοβούλιο στην τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Οι βουλευτές ορκίστηκαν σε… τρεις δόσεις. Πρώτα δόθηκε ο χριστιανικός όρκος, μετά ο όρκος των Μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι και στη συνέχεια ο πολιτικός όρκος, που έδωσαν οι περισσότεροι βουλευτές.

Ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος όμως δεν μετακινήθηκε προς τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Για πρώτη φορά στη θέση του πρωθυπουργού κάθισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μετά την είδοσό του στην αίθουσα της Ολομέλειας έσπευσε να χαιρετήσει τον Αντώνη Σαμαρά  και τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά από το 1974 και μετά, κάθισαν στις πίσω θέσεις. Μάλιστα, μετά από 92 χρόνια δεν υπάρχει στη σύνθεση της Βουλής εκπρόσωπος της οικογένειας Παπανδρέου.

Οι αγκαλιές και τα φιλιά "έδιναν κι έπαιρναν" μεταξύ παλιών και νέων βουλευτών ενώ τα θεωρία ήταν γεμάτα από συγγενείς βουλευτών οι οποίοι για πρώτη φορά πέρασαν το κατώφλι του ελληνικού κοινοβουλίου. Μάλιστα στήθηκαν για ώρα στην είσοδο του κτιρίου για τον απαραίτητο έλεγχο.

Σε ότι αφορά την ενδυμασία, πιστοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον ενδυματολογικό τους κώδικα, δεν φόρεσαν γραβάτα ενώ δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης αν και προσήλθε χωρίς γραβάτα,  τελικά «υπέκυψε» στην επισημότητα της μέρας και τη φόρεσε.

Οι χρυσαυγίτες βουλευτές έφτασαν στο κοινοβούλιο και κάθισαν στα "ορεινά", τέρμα δεξιά. Με εισαγγελική άδεια επετράπη στους προφυλακισμένους βουλευτές να είναι παρόντες στην ορκωμοσία, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Η Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου στις 11 το πρωί της Παρασκευής  για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.