X

Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Με 235 ψήφους και νέο ρεκόρ εξελέχθη Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ant1news


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η νέα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αφού έλαβε 235 ψήφους από τους 298 βουλευτές που μετείχαν στη διαδικασία.

Η διαδικασία της εκλογής για Νέο Πρόεδρο της Βουλής ξεκίνησε με την ορκωμοσία του Γιάννη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που χθες ήταν στην Γερμανία.

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής, αμέσως μετά την εκλογή της, ανέβηκε στην νέα θέση της στο Κοινοβούλιο, από όπου ευχαρίστησε τους βουλευτές που την ψήφισαν, αναφέρθηκε στην νέα κυβέρνηση, στη διαφορετική λειτουργία της Βουλής, καθώς και στη σύσταση Διακομματικής Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Βρισκόμαστε εδώ όχι γιατί το θέλησε η μοίρα ή η τύχη, αλλά γιατί μας εξέλεξε ο λαός της χώρας διεκδικώντας αγαθά και αξίες που εκλείπουν από τη χώρα. Η Βουλή των Ελλήνων είναι η ασπίδα της Εθνικής Αξίας και Ανεξαρτησίας» είπε αναφερόμενη στην νέα κυβέρνηση, για την οποία τόνισε ότι «η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή καλείται μαζί με τον λαό να γράψει ιστορία»

Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που την τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, μαζί και τον πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, καθώς και τους κ.κ.Μεϊμαράκη και Τραγάκη, όπως επίσης και τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους βουλευτές που έδωσαν την ψήφο τους, αλλά και αυτούς που ψήφισαν αρνητικά.

«Η καθολική συμμετοχή στις πρώτες συνεδριάσεις της Βουλής πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή μιας ζωντανής και δρώσας Βουλής με ενεργούς βουλευτές» είπε η κ.Κωνσταντοπούλου, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί θα δίνουν το παρών και θα απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών».

Δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες ή πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου αντισυνταγματικές, όπως και νομοσχέδια που δεν έχουν αναγνωστεί.

Η κ.Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε σκάνδαλα όπως η λίστα Λαγκάρντ και αυτό της Siemens, σημειώνοντας ότι «η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο δικογραφιών. Υποθέσεις που έχουν φτάσει στην Βουλή και δεν εξετάζονται θα εξεταστούν».

«Τέλος στην κατάσταση προνομιακής μεταχείρισης που έχουν κάνει αναξιόπιστη στην Βουλή» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης, στις δηλώσεις Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα πρέπει να διευθετήσει τα του οίκου της», τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωση και των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να καθαριστούν τα «του οίκου της Ευρώπης» που δεν είναι ‘του οίκου της Ελλάδας’».

Τέλος ανέφερε τη δημιουργία διακομματική Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων , με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου και τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Δείτε την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Δείγματα πολιτικού πολιτισμού στο Κοινοβούλιο

Αρκετοί βουλευτές έδωσαν δείγματα κοινοβουλευτικού  πολιτισμού έδειξαν αρκετοί βουλευτές στη μυστική ψηφοφορία για την εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου  στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, που στηρίζουν έστω και ατύπως όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

«Τζέντλεμαν» για άλλη μια φορά ο απερχόμενος Πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης έσπευσε αμέσως μόλις ψήφισε να χαιρετίσει τη διάδοχό του στην προεδρική έδρα και ακολούθησαν λίγο αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, αφού χαιρέτισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου  ανέβηκε και στα υπουργικά έδρανα όπου είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τη νέα Πρόεδρο χαιρέτισαν αρκετοί βουλευτές που της ευχήθηκαν καλή θητεία, ενώ παρών στη διαδικασία ήταν ο πατέρας της Νίκος Κωνσταντόπουλος που «αγωνιούσε» -από τις θέσεις των κρατικών λειτουργών- χτυπώντας ρυθμικά τα δάχτυλα του στο έδρανο, για τις ψήφους που θα πάρει η κόρη του και για το αν θα καταφέρει να χτυπήσει το ρεκόρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη…