X

Βαλαβάνη: Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015

Προανήγγειλε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με δυνατότητα ένταξης σε περισσότερους οφειλέτες.

Ant1news

Σε αποκαλύψεις για τις φορολογικές αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, προχώρησε από το βήμα της βουλής, η αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη,  κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η νέα φορολογική κλίμακα που υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση και προβλέπει αφορολόγητο 12.000 ευρώ, θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016. Επίσης εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή ακόμα περισσότεροι οφειλέτες του δημοσίου, όπως για παράδειγμα όσοι οφείλουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Η αντικατάσταση της φορολογίας θα επιφέρει στο δημόσιο απώλειες της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από το περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες η κ. Βαλαβάνη δεσμεύθηκε για την άμεση διόρθωση τους, αφού άλλωστε υπάρχει και σχετική απόφαση του ΣτΕ και αυτό θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο.

Στην ομιλία της η κ. Βαλαβάνη αναφέρθηκε και στα σενάρια που θέλουν το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο να χρησιμοποιείται ως μηχανισμός φορολόγησης του συνόλου της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων, τα οποία διέψευσε.

Επίσης η κ. Βαλαβάνη ανακοίνωσε και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των 15.000 μικροομολογιούχων οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από το «κούρεμα» που έγινε μέσω του PSI.

 Η αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, μίλησε επίσης και για το ΦΠΑ και είπε κατηγορηματικά όχι σε αυξήσεις σε τομείς όπως, τα φάρμακα, τα τρόφιμα, ο τουρισμός και η εστίαση.

Η κ. Βαλαβάνη προχώρησε προς το τέλος της ομιλίας της και σε μια έκκληση προς τους φορολογούμενους πολίτες, ζητώντας από αυτούς να πληρώσουν τη τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι δεν το έχουν κάνει και να καταβάλουν μαζί με τα ΦΠΑ Φεβρουαρίου και αυτό του Ιανουαρίου όσοι δεν το έχουν πράξει.