X

Σταθάκης: Όλα τα συστατικά του μνημονίου απέτυχαν

Ο υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία φορέα που θα ρυθμίζει ή και θα διαγράφει τα δάνεια των φτωχότερων δανειοληπτών.

Ant1news

Σε μια σειρά από σημαντικές εξαγγελίες προχώρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε την μεγάλη μεταστροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας , καθώς το προηγούμενο που είχε ως επίκεντρο τις τράπεζες, οδήγησε τη χώρα στα βράχια.

Ο υπουργός τόνισε πως το μνημόνιο ήταν ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα κοινωνικών ανισοτήτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και βεβαίως συρρίκνωσης του κράτους. Όλα αυτά απέτυχαν επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

Στη συνέχεια ο υπουργός δεσμεύτηκε για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, για σεβασμό του περιβάλλοντος, προστασία των δημόσιων αγαθών, στροφή από το τραπεζοκεντρικό σύστημα, νέα ισορροπία κράτους- ιδιωτών, πόλεμο στη καρδιά της διαπλοκής και προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Σε μια σημαντική δέσμευση του ο κ. Σταθάκης εξήγγειλε την δημιουργία ενός φορέα που θα ρυθμίζει ή ακόμα και θα διαγράφει τα δάνεια των φτωχότερων δανειοληπτών, αλλά θα καθορίζει και κανονιστικό πλαίσιο αποπληρωμής κάθε στεγαστικού δανείου.

Αναφορά έγινε και στο νέο Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος σύμφωνα με τον υπουργό θα αντίθετα με τον παλαιότερο θα προτάσσει την ένταξη κοινωνικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Σταθάκης ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι τα μαγαζιά τις Κυριακές θα είναι κλειστά, προανήγγειλε την δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων που θα μεσολαβούν μεταξύ επιχειρήσεων-Δημοσίου και τόνισε ότι θα δοθεί  έμφαση στη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.