X

Το απόγευμα της Τετάρτης η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αύριο Τρίτη μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανακοινωθεί το όνομα του προσώπου που θα προταθεί.

Ant1news

Την Τετάρτη το απόγευμα στις 7.30 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Βουλής, ενώ αύριο Τρίτη στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Bουλή που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές που προκλήθηκαν λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία τον πρώτο πολίτη της χώρας με πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 180 βουλευτές.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες. Στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ αν και πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.