X

Δυσαρεστημένοι και απόντες στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Δυσαρέσκεια καταγράφεται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου υποδέχθηκε με αισθήματα απορίας την επιλογή Τσίπρα, αλλά και στη ΝΔ. Ποιοι θα απουσιάζουν από την σημερινή ψηφοφορία;

Ant1news

Της Όλγας Παναγιωτίδου

Σε τυχόν απουσίες εστιάζεται το πολιτικό ενδιαφέρον στην αποψινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, όπου –σε κάθε περίπτωση- αναμένεται να εκλεγεί με ευρεία  πλειοψηφία ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Δυσαρέσκεια καταγράφεται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου υποδέχθηκε με χλιαρά χειροκροτήματα και αισθήματα απορίας την επιλογή Τσίπρα, αλλά και στη ΝΔ, όπου λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στη Βουλή  γιατί δεν θέλει να ψηφίσει τον πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε πηγαδάκια στους διαδρόμους της Βουλής συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρκετές απουσίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη με επιστολή του ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης δηλώνει πως για λόγους υγείας δεν θα είναι παρών στην ψηφοφορία. Αποφεύγει ωστόσο, να δηλώσει ότι θα στήριζε με την ψήφο του την υποψηφιότητα Παυλόπουλου εάν ήταν παρών.

Αίνιγμα παραμένει και η στάση της Ραχήλ Μακρή, η οποία το πρωί σε επικοινωνία που είχε μαζί της η εκπομπή Πρωινό ΑΝΤ1, απέφυγε να πει τι θα ψηφίσει. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για να συζητήσουν για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου και να τη βοηθήσει να καθορίσει την τελική της στάση. 

Ενστάσεις, χωρίς συνέπειες πάντως, συναντά και η υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου που πρότεινε το Ποτάμι και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός  με δήλωσή του αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ θα εκφραζόταν πολιτικά ορθότερα εάν ψήφιζε «παρών». Η υποψηφιότητά του Νίκου Αλιβιζάτου, αναμένεται να συγκεντρώσει 30 θετικές ψήφους.

«Παρών» θα πουν 32 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που λένε όχι στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, του ευχήθηκε καλή επιτυχία και του επανέλαβε τη στάση αρχών του ΚΚΕ σχετικά με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αμέσως μετά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με τους αντιπροέδρους θα τον επισκεφθούν στο γραφείο του για να του ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ μέχρι τις 12 Μαρτίου θα γίνει η ορκωμοσία του στη Βουλή και η αλλαγή σκυτάλης από τον Κάρολο Παπούλια.