X

Την πρόταση νόμου για ακύρωση των μνημονίων κατέθεσε το ΚΚΕ

Παράλληλα, ζητά ονομαστικά την λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών σε ότι αφορά φόρους, εργασιακά και πρόσβαση σε υγεία-πρόνοια.

Ant1news

Της Όλγας Παναγιωτίδου 

Πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, όπως είχε προαναγγείλει.

Με την πρόταση νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητά την κατάργηση των εφαρμοστικών, αντιλαϊκών όπως τους χαρακτηρίζει, νόμων, οι οποίοι βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια.

«Η αλλαγή του μίγματος πολιτικής διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας, δεν αφορά παροχές στον λαό αλλά διασφάλιση πόρων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Θα δυναμώσει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, με την επισήμανση πως «τα ψίχουλα για τον λαό συμβαδίζουν με την πολιτική παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο». 

Ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης των μνημονίων των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, το ΚΚΕ υποστηρίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο, με σημαντικούς στόχους πάλης που υπηρετούν τα άμεσα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ανακούφιση στον λαό, αναφέροντας ενδεικτικά:

ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 

-Επαναφορά του κατώτερου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), με ουσιαστική αύξηση του απαράδεκτα χαμηλού κατώτερου μισθού.

-Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.

-Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.   

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

-Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.

-Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στο εισόδημα μέχρι 40.000 για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

-Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.  

-Αύξηση του επιδόματος της ανεργίας στα 600 ευρώ τον μήνα (στο 80% του κατώτερου μισθού των 751  ευρώ) 

-Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειες τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

-Επαρκής κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.

-Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

-Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας με επαναφορά και διεύρυνση όλων των παροχών.

-Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ 

-Αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

-Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

-Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα».

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων  των κλάδων και των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, μονάδες του ΠΕΔΥ και ιδρύματα Πρόνοιας.

-Μονιμοποίηση όλων εργαζομένων με προσωρινές και ελαστικές σχέσεις εργασίας στις μονάδες Υγείας – Πρόνοιας

-Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα  και θεραπείες, στην απογευματινή λειτουργία και τα έκτακτα περιστατικά καθώς και  της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων χαρατσιών στην Υγεία ( πχ το  1 ευρώ συνταγόσημο, τα 5 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας, η αύξηση στον φόρο καπνού ως ισοδύναμο μέτρο των 25 ευρώ για την νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία κλπ) .

-Όλα τα φάρμακα και εμβόλια να αποζημιώνονται 100% από  το κράτος άμεσα μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και το υγειονομικό υλικό, τεχνικά βοηθήματα κλπ για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

-Να καταργηθούν οι λίστες στα φάρμακα.

-Κατάργηση όλων των περικοπών, εξαιρέσεων, πλαφόν για τις προληπτικές διαγνωστικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες που επιβάλλουν ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ και οι «κατευθυντήριες οδηγίες», των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.