X

«Βόμβες» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Άναψε φωτιές» η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής.  Αντιδράσεις από ΝΔ και έμπειρους κοινοβουλευτικούς.

Ant1news


Θέμα ακυρότητας νόμων που έχουν ψηφιστεί με λιγότερους από 151 βουλευτές κατά την προηγούμενη Βουλή, λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, έθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες σε προσήκοντα –όπως είπε- χρόνο. 

Άποψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι ότι η Βουλή θα πρέπει να λειτουργεί με όλους τους εκλεγμένους βουλευτές της, ειδικότερα στις ψηφοφορίες και πως η άρνηση των εισαγγελικών αρχών στους έγκλειστους στον Κορυδαλλό βουλευτές να παίρνουν άδεια για να προσέρχονται στη Βουλή, θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. 

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ που ανέφερε ότι «για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επιχειρεί να κάνει τη Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;». 

Κύκλοι της ΝΔ υπενθύμιζαν, δε, ότι ο μεγαλύτερος όγκος των νομοθετημάτων που υπονόησε η κα Κωνσταντόπουλου υπερψηφίστηκε πριν από την προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και πως καμία ονομαστική ψηφοφορία δεν επηρεάστηκε από την απουσία των έγκλειστων βουλευτών της. Δεν ήταν μάλιστα, καν τέτοιο το αποτέλεσμα που να άλλαζε από την παρουσία των χρυσαυγιτών. Σημείωναν ακόμη, πως την παρουσία ή όχι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις συνεδριάσεις της Βουλής, δεν την αποφασίζει η Βουλή, αλλά η ανεξάρτητη Δικαιοσύνης. 

Την ίδια ώρα έμπειροι κοινοβουλευτικοί πάντως, σχολίαζαν πως μέχρι τώρα δεν έχουν ψηφιστεί νόμοι με κάτω από 151 ψήφους και ότι οι αρνητικές ψήφοι μαζί με αυτές των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών δεν ήταν περισσότερες από 149. «Τέτοιος νόμος δεν υπάρχει», επεσήμαναν με νόημα. 

«Το Σύνταγμα των Ελλήνων προβλέπει τη λειτουργία της Βουλής με 300 βουλευτές, επομένως όσοι μνημονιακοί νόμοι και άλλα αντεθνικά νομοθετήματα ψηφίστηκαν χωρίς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κρατούνται παράνομα στη φυλακή, είναι άκυρα και αντισυνταγματικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για όλα τα θέματα που αφορούν στη Βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ακόμη ότι επιτροπή για το χρέος που θα ελέγξει όλες τις συμβάσεις που οδήγησαν στη διόγκωση του και ότι επανασυγκροτείται η επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. 

Τόνισε ακόμη, ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής που προβλέπει περικοπή κατά το 1 /5 της βουλευτικής αποζημίωσης εάν ένας βουλευτής έχει περισσότερες από 5 απουσίες σε ολομέλεια και επιτροπές. 

Σε ότι αφορά στα βουλευτικά αυτοκίνητα, αυτό που θα επιδιώξει η Βουλή είναι φθηνότερο leasing, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός της δαπάνης και οι βουλευτές να μην χάσουν το εργαλείο δουλειάς τους. Για τον λόγο αυτό, την 1η Σεπτεμβρίου θα γίνει καταγγελία της σύμβασης που λήγει τέλος του χρόνου, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος προετοιμασίας της επόμενης σύμβασης.

Αύριο θα στείλει επιστολές σε πρώην πρωθυπουργούς, που δεν είναι βουλευτές, να αποδώσουν στη Βουλή τα γραφεία που διαθέτουν εντός του κεντρικού κτιρίου του κοινοβουλίου.