X

"Ναι" της αντιπολίτευσης, στο πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, αλλά με ενστάσεις

Σε υπερψήφιση των μέτρων κατά της ανθρωπιστικής κρίσης προσανατολίζονται όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, όπως δήλωσαν σήμερα στην επιτροπή της Βουλής.

Ant1news


Κριτική και επιμέρους ενστάσεις στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- ρυθμίσεις για την δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, την επιδότηση ενοικίου και την διανομή κουπονιών για σίτιση, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι όλων, πλην του ΚΚΕ, θα στηρίξουν το νομοσχέδιο με την ψήφο τους.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις συναντά το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα κυβερνητικής και κρατικής λειτουργίας, με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μιλούν για στρατιές κομματικών συμβούλων που θα καταλάβουν την Δημόσια διοίκηση.

«Η βασική μας θέση είναι υπέρ της ανακούφισης νοικοκυριών, άλλωστε τα μέτρα αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά σε μέτρα που ήδη υλοποιούνται κι είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη ή και προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, που τόνισε πως παρότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο, εντοπίζονται  ασάφειες ως προς το κόστος και τον σαφή προσδιορισμό των δικαιούχων και για το λόγο αυτό θα αναμένουν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Για νομοσχέδιο κατώτερο των προσδοκιών, που προκάλεσε "ψυχρολουσία", καθώς υπάρχουν μόλις τρία άρθρα για την αντιμετώπιση των ακραίων συνεπειών της κρίσης, μίλησε η εισηγήτρια του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη, που επιφυλάχθηκε ως προς τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα, ανάλογα με τις βελτιώσεις που θα γίνουν.

Σκληρή κριτική άσκησε το ΚΚΕ με τη Διαμάντω Μανωλάκου να υποστηρίζει ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου «δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την φτώχεια, αφού αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες που την προκαλούν», ενώ χαρακτήρισε «κοροϊδία» τον τίτλο του νομοσχεδίου («Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»), λέγοντας ότι ο τίτλος θα έπρεπε να είναι «Ρυθμίσεις για πετσοκομμένα ψίχουλα με όρους και προϋποθέσεις για να μη δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

Θετικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις ο Παύλος Χαϊκάλης από τους ΑΝΕΛ, επικρίνοντας τα κόμματα για την κριτική που ασκούν, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι εγκαταλείφθηκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και πως το κόμμα του θα στηρίξει τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση, ώστε να περιέλθουν στους αδύναμους έστω και τα ελάχιστα που προβλέπονται.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δήλωσε ότι οι βουλευτές της θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.