X

Πιέσεις για απόσυρση του άρθρου 24

Συνεχείς πιέσεις για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις δέχεται η κυβέρνηση, η οποία αναζητά λύση μέσα από αλλαγές.

Ant1news

Σε συνεχείς αλλαγές προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις που αφορά στη διαχείριση της παραλιακού μετώπου της Αττικής, προχωρά η κυβέρνηση.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ξεκαθάρισε ότι το άρθρο δεν πρόκειται να αποσυρθεί γιατί η κυβέρνηση επείγεται να έχει νέο ταμείο για τη δημόσια περιουσία σε ένα μήνα. Οι έντονες ωστόσο, αντιδράσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γιάννη Κουτσούκου, την ανάγκασαν να αναζητήσει νέα λύση. Μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη έφυγαν από την αίθουσα της Ολομέλειας για να προτείνουν νέα διατύπωση.

«Εάν δεν αποσυρθεί το άρθρο, η πλειοψηφία θα πάρει στις πλάτες της ένα μεγάλο σφάλμα που θα ζημιώσει το δημόσιο», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον κίνδυνο να περάσουν «φιλέτα» σε χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών που τα διεκδικούν ήδη δικαστικά.

Η Νάντια Βαλαβάνη «υποχρεώθηκε» σε νέα αλλαγή σύμφωνα την οποία η ανώνυμη εταιρία «Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ» απορροφάται στο σύνολο του παθητικού και ενεργητικού της από την ΕΤΑΔ, ενώ με κοινή υπουργική απόφαση θα ορίζονται οι λεπτομέρειες συγχώνευσης ή απορρόφησης.

Σε τροποποίηση του άρθρου 21 που αφορά στις τριγωνικές συναλλαγές προχώρησε ο Γιώργος Σταθάκης. Σύμφωνα με την αλλαγή, μειώνεται από 12 σε 3 μήνες το χρονικό διάστημα που θα έχει στη διάθεσή του ο φορολογούμενος για να προσκομίσει αποδείξεις σχετικά με τις συναλλαγές του (σ.σ. ότι πρόκειται για συνήθη συναλλαγή σε τρέχουσες τιμές αγοράς) και να του επιστραφεί αζημίως ο παρακρατηθείς φόρος.

Για το ίδιο θέμα, νωρίτερα, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα έρθει υπουργική απόφαση, «που θα καθορίζει ποια στοιχεία και ποια αποδεικτικά πρέπει να προσκομίζει ο φορολογούμενος για να δείξει τη νομιμότητα της συναλλαγής και να πετυχαίνει απευθείας την απαλλαγή φόρου». Όπως είπε, «όταν δεν είσαι "ελέφαντας", δεν θα προκαταβάλεις 26%. Θα υπάρχουν αναλυτικά τα κριτήρια και όσοι είναι προφανές ότι έχουν συναλλαγές και όχι τριγωνικές δεν θα έχουν πρόβλημα. Όπου υπάρχει "γκρίζα ζώνη" θα προκαταβάλουν το φόρο», είπε.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις ξεκίνησε σε κλίμα έντασης λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια πρακτική που κατήγγειλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Πάντως, ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος κράτησε αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο  ως κατεπείγον, λέγοντας πως πολλά από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης είναι σωστά, όμως με τη διαδικασία αυτή «έρχεται» από την αρμόδια επιτροπή προς συζήτηση και ψήφιση.

Η ΝΔ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε τέσσερα άρθρα (16,17, 21 και 24) που θα διεξαχθεί αργά το βράδυ.